Den, der ikke nyder drikken, drikker forgæves.

image

Ovenstående overskrift er citat af den franske forfatter Francois Rabelais. Rabelais (ca 1494-1553) er mest kendt for sine satiriske bøger om to kæmper. Faderen Gargantua, hvis første ord var, ‘noget at drikke!’ og sønnen Pantagruel, som var kongen over de tørstige.

Rabelais blev født i Chinon i Loire, og aftenens vin er fra Chinon, Loire. Har man set mage! Min velvalgte intro, er altså blot et ubehjælpeligt forsøg fra min side på at vise, at der er en lang tradition for vin og lystighed i den region.

Nu der alligevel er gået historietime i den, så er Chinon ligeledes sted for en vigtig begivenhed i fransk historie. I 1429 var Frankrig ved at tabe krigen mod England og dets allierede. Karl V|| var i vildrede, da en ung 17 årig pige fra Lorraine ankom til slottet i Chinon. Kongen blev overbevist af pigens tale om, hvordan Gud havde udpeget hende til at føre Frankrig til sejr. Pigen var Jeanne D’Arc. For at gøre en lang historie kort. Det gik godt kortvarigt godt for Jeanne D’Arc. Så tilfangetagelse, skueproces, justitsmord, afbrænding og langt senere martyrium.

Efter mange års krig endte Karl den V|| med at blive konge over hele Frankrig og Jeanne D’Arc brændte på bålet mere end 20 år tidligere. Tja den historie kan man da udlede alle mulige moraler ud af.

Danmarks måske vigtigste vinblogger udleder følgende morale: Hvis du vil lege med de tunge drenge, risikerer du at brænde fingrene.

Det blev lidt en dyster omgang. Må håbe at aftenens vin kan muntre os lidt op.

Chateau de Coulaine, Chinon, Les Picasses, 2012. Cabernet Franc. Mørk rustik robust rødvin. Flot aroma. Kirsebær, solbær og peber. Lille men absolut tilstedeværende tannin og go markant syre. Vinen blev drukket uden mad, hvilket måske var lidt en skam. Det er ikke en bøfvin, men en rustik lammeret med knald på krydringen ville have været dejligt. En absolut flot vin, men den ramte ikke helt plet hos mig.

Lad os nu endelig blive i det triste hjørne og lave en lille tribute til afdøde Dead or Alive forsanger Pete Burns.

You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round
You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round

Så behøver det ikke være sværere at lave et fedt omkvæd.

 

Forhandler: Gladvin

Pris: 210kr

Rating: 4/7