Roadtrip…. Final destination.

image

Glider ned i sofaen. Vin i glasset. Akavet drikkestilling. På tv 2 fri taler Jørgen og Hansi forbi hinanden. Mit Frankrig, Mit Spanien.

Lige inden jeg langsomt døser hen, når jeg at tænke på, hvor stort det egentlig er, at nogle tv mennesker gider tage sig tiden til at bruge mine licenspenge på at rejse rundt i Frankrig og Spanien.

…….Rhone er dejligt. Skøn vin. Kilometer efter kilometer har taget hårdt på Peugeoten. Men efter et lille smut omkring den lokale mekaniker og 700euro fattigere, er Peugeot Partneren velsmurt og klar til nye oplevelser. Alle lamper siger GO. Italia kalder med løsagtige løfter om autencitet og vildskab.

Vel ude på vejen og kun få minutters kørsel ad Boulevard des Remparts, ser jeg to mandspersoner stå i kanten af vejen. En ældre hørklædt herre, med en magnum is i hånden og en yngre let eksalteret type, i en lidt lille læderjakke. Sidstnævnte voldsomt viftende med armene. Løbende eller snarere snublende rundt i vejkanten.

En splitsekunds beslutning og bilen holder stille. Den ældre herre får sig ganske hurtigt placeret på bagsædet bag mig, mens vennen maser sig ind på passagersædet. Magnum kan jeg godt li, lyder det det fra bagsædet…

Den yngre, præsenter sig som Hansi og den ældre herre hedder Jørgen. Hansi takker overstrømmende og let grinende, mens han fabler noget om diesel i benzinbiler, sammenbrud og hvor svært det hele er blevet. Bag mig, mumler Jørgen. Det er logisk, en tragikomisk konsekvens af motor uden benzin. En rytter uden dunk, kæmpende mod Mont Ventoux. Tom Simpson tragisk i kamp på bjerget. Mand mod bjerg. 

Mig: Nå, hvor skal i to så hen? 

Hansi: Vi skal til Avignon.

Mig: Okay da, kort omvej. Men pyt, lad os komme afsted. Jeg lyder meget overskudsagtigt.

Bilen i gear og videre ad Boulevard des Remparts. Fra bagsædet hører jeg svagt: Grim bil, den kan jeg ikke li.

Jeg koncentrerer mig om kørslen og overlader det meste snak til mine to nye rejsefæller..

Jørgen: Avignon. Pavernes by. Bygget på kalk. Stædigt hugget ud af rå kraft og vilje.

Hansi: Ok, det vidste jeg ikke. Kalk må være svært at grave i, jeg skulle engang grave et hul til et æbletræ. Forunderligt.

Jørgen: Pavepaladset i Avignon, verdens største gotiske bygningsværk. Påbegyndt af pave Benedikt X|| i 1335.

Hansi: Det er godt nok lang tid siden. Tænk engang. Og gotisk siger du…

Jørgen: Pont Saint-Benezet. Resterne af en bro. Et ufuldkomment monument. Stående, dirrende, stirrende ud i floden, trodsigt stræbende, uden mål..

Hansi: Typisk fransk ikke at gøre tingene færdigt. Jeg havde engang en Citroën …

Jeg tænder radioen. Metallica, fade to black.

Jørgen: Jeg kan ikke li det. Det er grim musik. Trommeslagerens far, Torben Ulrich. Ham kan jeg godt li. Tidligere dansk mester i tennis. En boheme, udisciplineret, som den columbianske cykelrytter Lucho Herrera. Uforudsigelig, eksplosiv. Torben er faktisk en ganske dygtig jazzmusiker også. Jazz kan jeg godt li.

Hansi: Boris Becker var vist også ret go til det der tennis…

Jørgen: Der er bestilt bord til to på restaurant Christian Etienne i aften. Deres osteret  Fourme D’ambert med andouille pølse lavet på gris og tarm. Intens enkel velsmag. Det kan jeg godt li.

Hansi: Skør blanding. Gris og ost. Høj upassende latter.

Jeg bremser Peugeoten hårdt. Skubber en lettere omtumlet Hansi ud af bilen. Trækker døren i og træder hårdt på speederen. Kurs mod Avignon og restaurant Christian Etienne. Fra bagsædet kan jeg høre Jørgen mumle: Hansi, ham kan jeg ikke li.

Efter en skøn middag på Christian Etienne, takker jeg af til Jørgen og vender Peugeoten mod Italia. Der er vino, der skal drikkes. Vel fremme i byen Torreglia i Veneto og indlogeret på hotel la Torre. Hovedet i en akavet stilling op ad sengens hovedgærde, drikkende aftenens vin, Franco Zanovellos, Cabernet, Colli Euganei.

Vågner med et sæt. Vaskemaskinen bipper vedholdende. Det er blevet sent. Ondt i nakken. Rødvinsglas væltet.

Min sofa, herfra hvor min verden går…

Zanovello, Colli Euganei, Cabernet 2012 i Veneto. Druerne er Carmenere og Cabernet Sauvignon i et forhold jeg ikke aner. Mørk frugt, lakrids, peber/nellike i næsen. I munden blød rund frugt med en god afsluttende portion tannin. Go vin til prisen.

Forhandler: Carlo Merolli

Pris: 89kr

Rating: 4/7