Italienske druer

 

image

Over de sidste par dage har jeg drukket et par arketypiske vine/druer fra Italien. Vinene har intet tilfælles, og et rent tilfælde, at det lige blev de her. Men vinene er et meget godt billede på, hvorfor jeg holder så meget af Italien som vinland.  Der er simpelthen en kæmpe druevariation, som gør det uendeligt spændende at dykke ned i. Her har vi fat i en rødvin fra trentino alto adige på teroldego druen og en fra sicilien på nerello Mascalese druen.

Nærmere bestemt, fra Landbohøjskolen San Michèle, teroldego rotaliano 2014 og fra Calabretta på sicilien, nonna concetta, nerello Mascalese 2008.

Inden jeg går til vinene, vil jeg lige plagiere og fortælle en historie jeg læste på en svensk blog billigtvin.blogspot.com om navnet Concetta. I byen hvor vedkommende blogger holdt ferie eller lignende, boede der en ældre dame, signora Concetta, som igennem 75 år hver dag passede sin lille frugtbod. Selv da hun stoppede med at sælge frugt i en alder af ca 90 år, mødte hun stadig op på sin plads, på sin stol. Ikke for at sælge frugt, men for at dele ud af sin livsvisdom. Og kunderne kom fortsat og børnene fik honningkarameller. Hun havde et tip omkring et langt liv. Hendes bud på et langt liv var følgende. Regelmæssige gåture, ikke vaske sig for ofte og frem for alt, ikke stryge sit undertøj. Jeg rammer altså fint to ud af tre af de råd. High five til mig.

San Michèle, teroldego 2014 fremstår mørk i farven. I duften er den mørk krydret. I munden masser af tæt frugt, pæn syre, ingen mærkbar tannin og en afsluttende bitterhed. Vinen virker på mig, meget autentisk i sit udtryk, og jeg føler mig hensat til en typisk italiensk udendørs frokost i skyggen af store træer. Masser af mad og ukendt vin i karaffel. Det er mine associationer. En vin der går til det meste, men ikke en der gør så meget væsen af sig. Vinen er ikke umiddelbart mig, men jeg dømmer den mere på sin autencitet.

Calabretta, Nonna Concetta, nerello Mascalese 2008. Hold nu kæft, her er der så til gengæld spidse albuer og her kommer jeg attitude. Vinen fremstår i farve, nærmest Barolo agtig. Dog måske med et anelse mere lysbrun end orange skær over sig. I duften, blomme, jordbær, bark, peber, jord, læder. Allerede i duften fornemmes det, at den her vin hænger sammen. I munden går de ovennævnte indtryk igen. frugten er blød og tæt, syren pænt høj og tanninen tydelig. Og det hele i perfekt balance. Fantastisk vin i både næse og mund.

Forhandler: Begge fra Carlo Merolli

Rating:

San Michèle, Teroldego 4/7

Calabretta, Nonna Concetta 6/7 flot vin ift pris

Pris:

San Michèle Teroldego 125kr

Calabretta, Nonna concetta 140kr

 

 

Skriv et svar