Grazie Roma.

Roma Roma bella, T’ho dipinta io, Gialla come er sole, Rossa come er core mio.… tonerne af Antonello Vendittis Roma Roma Roma, brager ud fra bilernes nedrullede ruder og fra lejlighedernes åbne vinduer, ud i den lune romerske aftenluft. En luft tæt af varme og begejstring.  Fodboldklubben AS Roma har lige slået ærkerivalerne fra Lazio med 5-0. De romerske bysbørn begynder, at tro på endnu et Scudetto til den evige stad. Vi sidder i Cesare Maldinis gamle Alfa Romeo Spider. Vi bevæger os med erfarent overblik mod Roms centrum, mod Trastevere kvarteret. Cesare har booket et værelse til mig på Hotel Santa Maria, nær den smukke Piazza di Santa Maria.

Fremme ved hotellet aftaler Cesare og jeg at spise morgenmad sammen på hotellet næste morgen. Alfa Romeoen forsvinder under høj dytten og i al for høj fart ad de snævre gader i Trastevere. Jeg går ind ad hotellets anonyme port, for at træde ind i den lille oase bag murene, her i det inderste af Rom. Et hurtigt bad og jeg ifører mig et par espadriller, skræddersyet lyst jakkesæt fra Francesco Guida og lyserød skjorte. Sulten og tørsten trækker mig igen tilbage i de summende gader. Smukke rød/gule flag fra fodboldklubben AS Roma vejrer fra næsten hvert et vindue. Farverne er smukke. Farverne er Roma. Retningen sætter jeg mod restaurant La Gattabuia. Først Fiore di zucca fritto, efterfulgt af Bombolotti cacio e pepe og Trippa alla romana. Hertil en flaske Olevano Romano Cirsium fra Damiano Ciolli på Cesanese druen.

Jeg glemmer for en stund den alvor, der har bragt mig til den evige stad. Her hvor det hele startede for adskillige hundrede år tilbage. Candela Dictums vugge. Hvorfra lange arme rækker helt mod det høje nord. Det starter i morgen. I aften skal jeg være fuld. Jeg betaler regningen og bevæger mig ud i søgen efter mere vin. På Via Fratelli Bonnet går jeg ind på vinbaren Litro. Her er masser af Vini Naturali. Jeg bestiller, jeg drikker, jeg bestiller jeg drikker. Jeg drikker. Jeg drikker. Godaften og salute gamle Roma.

Jeg vågner med et chok ved lyden af min mobil der ringer. Ringetonen må være skruet helt op. Jeg famler nærmest i blinde efter mobilen. Mine øjne er endnu ikke åbne, kun lyden hjælper min hånd til at finde vej “Hvad? Det er mig“, er alt jeg fremstammer. Jeg genkender straks stemmen i den anden ende “Der er sket noget“, siger Cesare. “Kom over til Santa Maria Maggiore kirken straks. Jeg venter på dig”. Foran på pladsen til kirken kan jeg se et større opbud af politi. Da jeg nærmer mig bliver jeg mødt af en alvorsfuld Cesare. “Der er noget du skal se, kom med her“. Vi trænger os igennem politi og afspærring frem mod indgangen til kirken. Jeg får kvalme ved det syn vi møder. “Nå hvad tænker du?“, siger Cesare. Foran mig ligger en mand på omkring de 50. Bukser og underbukser er trukket ned om anklerne. I anus placeret en flaske Vigna del Sorbo fra Fontodi. På balderne ridset… Se ikke på vinen, når den skinner rødt, når den glimter i bægeret, rigeligt flyder den! Den ender med at bide som en slange, spy gift som en hugorm… Ordene ridset med samme akkuratesse, som jeg så hjemme ved PiemonteBar. Jeg vender mig mod Cesare med det, som må være et lettere panisk blik. “Det er allerede begyndt. Der er ingen tid at spilde. Hvad siger du til lidt morgenmad?”……..fortsættes…

Erik Banti, Spineto Morellino di Scansano DOCG 2016. (Morellino er lokalt navn for Sangiovese, tror jeg). Og Scansano er vist et sted i området Maremma i Toscana.

I duften masser af mørke saftige modne kirsebær, nogle af dem syltede. Lidt sorte oliven og er der noget tørt kakaostof…måske eller måske ikke. I munden går det igen, ekstremt frugtig, blød og lækker. En god syre giver det hele mening. På andendagen synes jeg der var lidt røg i duften, ellers kunne det også skyldes det faktum, at der var Sankt Hans aften…En vin man helt naturligt bare begynder, at smaske på. Det er ikke super komplekst, men nogle gange er det dejligt med vin uden så meget pis. Det er helt sikkert en vin mange kan lide og til prisen skuffer den absolut ikke. Eneste minus for mig, er at det er en vin der mætter mund og hjerne. Sådan har jeg det i hvert fald med nogle vine. Pludselig er det nok. Prop i og på køl. Men så er der jo på glædelig vis lidt til næste dag også

Forhandler: Carlo Merolli

Pris: vist ca 95kr

Rating: 5/7. God pris/kvalitet forhold

Hvis den her vin var en fodboldspiller: Klaus Berggren. Ingen dikkedarer.