På vinbar med singer/songwritere.

Danmarks måske mest omnipotente vinblogger, må lige indskyde et lille indlæg her på bloggen, inden vi når til den hæsblæsende afslutning på føljetonen om den mytiske vin fra Antonio H Conte. Grunden til afbrækket skal findes i, at undertegnede forleden frekventerede byens nye hotte hippe vinbar. En vinbar hvor vinene kappes om at være udsmykket med den ene mere infantile og minimalistiske etiket end den anden.

Mad serverer de skam også i det bevidst rustikke, men alligevel med mentalt overskud, og overlegenhed udsmykkede rum. Menuen byder på samtlige Beauvais’ middagsretter, Spaghetti Napoli, Tartelet med kylling, Boller i karry, Spaghetti Bolognese og min personlige favorit Wienergryden. For dem der ikke kender Wienergryden er der tale om krydrede frikadeller med hvidkål, gulerødder og kartofler. Alle ingredienser er ifølge Beauvais nøje udvalgte og tilberedt med stor respekt for smag og konsistens.

Tendensen med serveringer af mad fra dåse har nået nye højder. Luften på vinbaren er tyk af ironisk distance og selvtilfredshed. En luft der kun bliver tykkere af navnet på vinbaren. VinbarKom. De sælger såmænd også små shots af rød, hvid eller orange af den mest syrlige most huset har at byde på. Og hvad hedder sådan et bræt med fem shots så? Ja den årvågne læser har nok allerede regnet det ud. Et bræt med Komshots. Ja tak.

Men hvorfor er jeg overhovedet på VinbarKom. Jeg skulle mødes med to af Danmarks største singer/songwritere, Peter Sommer og Mikael Simpson. Peter er lige blevet forladt af sin kæreste, så lidt moralsk support er på sin plads. Peter havde ringet tidligere og sagt “Jeg trænger til at drikke. Ikke tale bare drikke”. Nu sidder han så der, på sin vakkelvorne blå træstol og rører slet ikke sin lækre Spaghetti Napoli. Mikael og jeg hugger godt til i vores Boller i karry og Wienergryde, alt imens vi grådigt bæller en flaske natur på Gamay.

Peter sidder med mobilen og taler med sin ex “Gid du kom til vinbaren og blev her. Gid du var så tæt at jeg ku se dig”. Mikael kigger op fra sin keramikskål med Boller i Karry. Han ser træt ud “Peter for satan. Læg nu den mobil. Vi har alle vore problemer. Jeg sy’s f.eks jeg sidder fast. Jeg sy’s jeg sidder lidt fast”.

Hold nu kæft i to. Lad os få en flaske mere” siger jeg i et forsøg på at løsne stemningen lidt. “Gustav. En flaske af din sureste umanipulerede røde”. Gustav kommer fluks ned med en rød på Poulsard og Grenache. I det samme kommer Simon Kvamm ind. Vi prøver, at undgå at kigge op, men han kommer selvfølgelig direkte ned til vores bord “Hej hvad laver i?. Er i Chip og Chap på røvguitar. Tibetanertøj fra Mars. Rødlig vin er fars. Igen og igen og. Og hvad med os to Peter?

Peter og jeg dukker os lidt. Kigger interesseret på vores vin. Vi er lidt konfliktsky. Mikael derimod, altid klar til at tage en konfrontation, kigger direkte på Simon med sine stålblå øjne “Vi ku ha taget væk men det gjorde vi ik. Du Simon drømmer om et andet sted. Fuck af. Der er ikke noget de eneste to, tre eller fire her. Det er slut”. Simon vender sig slukøret og vi hører ham mumle mens han bevæger sig mod baren “I wannabe Darth Vader. Bare vent og se”.

Det er fræk vin det her. Dyrt men godt”, siger jeg i det jeg skal til at hælde op. “Gode dyr er rådne. Gode vine er dyre. Vildt dyre”, siger Mikael med et anerkendende nik. “Men vær lidt forsigtig når du hælder vin. Måske er det for meget for mig. Det hele bliver alt for meget for mig. Det hele bliver alt for meget for mig”. Mikael bliver altid hurtig fuld når vi er ude. Peter nikker stille “Vinene står i kø og de ryger lige ned”. Han er sgu også ved at være ristet. Der er ikke meget Rock and Roll over de to, tænker jeg mens jeg tager en ordentlig slurk af den sure dejlige tørstslukker af ren ægte umanipuleret grapejuice.

Hvorfor fortæller Danmarks måske mest durkdrevne vinblogger denne på overfladen ligegyldige historie. Samværet med to fortællere af gudsbenådet talent, har fået mig til at turde tro på egne musikalske og lyriske evner. Jeg er derfor ifærd med at skrive sange inspireret af Peter og Mikaels skæve lyriske univers og inden længe vil første sang ramme bloggen. Glæd jer.

I aften er vi i Mosel. Weingut Cantzheim. Fuchs Riesling Saar 2017. Altid et dejligt sted at være. I duften er der primært pære og noget grøn krydderurt. Måske er der også lidt stikkelsbær og skal af citrusfrugt. I munden er der tydelig pære og en pæn portion grape/ og skal af samme. Bitterheden og syren hænger ved længe i munden. Og det er altså meget positivt ment. Det er Mosel og det er Riesling. Det smager jo altså bare godt. Ikke så meget pis der.

Forhandler: Jørgensen og Co

Pris: 195kr

Hvis den her vin var en fodboldspiller: Toni Kroos.

Kapitel 4. Kungfu kamikaze.

Thomas og jeg glemmer for en tid den forførende, lokkende flaske i midten af rummet. Vores fokus er fuldt ud på smagningen. Vi går dybt. Måske dybere end vi er gået længe. Vi sutter helt i bund. Alle vore tanker og hele vores væsen er på vinen. Et pludseligt brag flår os ud af vores fordybelse. Et kraftigt lysglimt efterfulgt af et hult drøn flænser igennem lokalet. Kun erfaringen fra min tid i special forces, hjælper mig til i det totale kaos at verificere lyset og lyden, som værende en flashbang granat formentlig af italiensk fabrikat. Den slags er ikke decideret farlige, men ubehagelige sataner er de.

Instinktivt kaster jeg mig i dækning bag et af smagebordene. Det eneste jeg hører, mens jeg spejder rundt i lokalet er en konstant gennemborende hyletone. Begge mine trommehinder er sprunget. Jeg mærker det varme blod på mine kinder. Ud af virvaret, ser jeg pludseligt Niels P storme frem mod glascylinderen med den mytiske Antonio H Conte vin. I noget, der ligner et kungfu kamikaze angreb vælter og flår han alt og alle, inklusiv de chokerede carabinieri, omkuld i sin vej frem mod flasken. Han blik lyser af vanvid og determination.

Jeg kigger desperat efter Thomas, og ser ham ligge på gulvet i en forsterlignende omfavnelse med en flaske af nebuchadnezzar størrelse. Jeg ved godt, at Thomas foretrækker de lidt fyldigere piger, men synet er dog, lige i øjeblikket, en anelse chokerende. I ren angst og desperation er han regredieret til sit happy place. Jeg har set det mange gange på slagmarken. Ikke alle kan holde til mosten. Jeg brøler af mine lungers fulde kraft “Thomas….Kom op for helvede, Niels P går efter flasken”.

Thomas kommer vaklende på benene, og kigger forvirret rundt, indtil vores blikke mødes. Han forstår straks situationens alvor. Niels P er allerede på vej mod udgangen, og vi eftersætter. Udenfor står regnen tungt ned. Det er rensende og jeg mærker min hørelse vende tilbage. . Jeg råber efter Niels P “Stop…..Niels for Guds skyld, jeg ved du kendte årgangen på den Conterno dengang på cafe Druen. Belysningen var jo top mærkelig den aften. Ingen ville kunne vide hvilken årgang det var“. Niels P stopper op et øjeblik, vender sig mod os. Med et forundret blik kigger han på os, nærmest igennem os “Radisson værelse 1313“, siger han og vender rundt og forsvinder ind i den silende regn…..fortsættes….

Vi er i Toscana i aften. Fuori Mondo, Libero 2015. Det er noget ikke certificeret natur. Jeg tror uden helt at vide det at den har ligget på ståltank og på lidt fad. Druen er Ciliegiolo. En drue der ofte blandes med Sangiovese, og menes at være i familie med selvsamme. Her står den alene. Ciliegiolo betyder vist lille kirsebær, om det henviser til farve eller smag ved jeg ikke. Men uanset synes jeg man fornemmer slægtskabet med Sangiovese. Vinen/druen er helt grundlæggende charmerende. I første snif fornemmes naturvinen, noget dyrisk, røget kød og næsten blod. Som det damper af træder den mørkerøde modne frugt mere frem. En indbydende dyb duft. I munden juicy frugt med en lille syre og en dejlig tør tannin. Det er rustikt og juicy. Vinen er en fornøjelse at drikke. Slurk efter slurk.

Forhandler: Fejøvin

Pris: ikke decideret billig men hvis du er til stilen er det værd at gå efter Ciliegiolodruen.

Hvis den her vin var en fodboldspiller: Attilio Lombardo. (Ja ham den skaldede…han var for fed).

Kapitel 3. Lad spillet begynde.

Skyerne trækker sig sammen over den gamle kedelhal, da vi ankommer. Det ser ud til regn. Udenfor hilser vi på flere af de øvrige smagere. Vi kender hinanden. Vi har været igennem meget sammen.

Sådan en Piemontesmagning trækker lidt af hvert ud fra små lumre vinhuler rundt om i byen. Særligt bemærker jeg at Niels P er kommet. Niels var engang en smager af Guds nåde, men presset blev for meget for ham. Rygterne sig at han har levet mere eller mindre isoleret i sin lille kvistlejlighed over Imerco i de senere år. Kun den vedvarende strøm af bude med kasser med vin vidner om, at der trods alt er liv indenfor.

Men nu har han så åbenbart vovet sig ud. Personlig hygiejne eller tøjindkøb har tydeligvis ikke været en prioritet for ham. Han genkender mig og vi nikker indforstået til hinanden. Der er en gensidig respekt mellem os. Det mærker jeg. Niels og jeg har battlet ved blindsmagebordet utallige gange gennem årene. Faktisk er jeg nok ikke helt uden skyld i Niels’ deroute. Jeg husker ihvertfald tydeligt den sidste Taste Off battle på cafe Druen. Det var sidste og afgørende vin og Niels rammer ikke årgangen på en Barolo fra Conterno. Det var som om et lys slukkedes i ham efter den blindsmagning. Der er nogen der mener at vide, at han lige efter rejste direkte til Piemonte, hvor han slog sig ned i områdets vinmarker. Noget med at komme helt ind i vinens ånd. Hvordan det gik ved jeg ikke, men han måtte jo have haft sine grunde til, at være vendt hjem til lejligheden over Imerco.

Indenfor i kedelhallen er der en elektrisk stemning. Flaskerne står stolte på rad og række på borde med pletfrie hvide duge. Som soldater ved en nordkoreansk militærparade, er de klar til at blive beundret af de hungrende ventende masser. Thomas går ved siden af mig. Han har været stille siden vi ankom. Han virker en anelse sammenbidt. På gåturen til kedelhallen fortalte jeg ham min plan. Thomas havde været noget skeptisk, men havde til sidst indvilget med ordene ‘vi gør det sgu’. Jeg tror ikke han følte sig sikker på kvaliteten eller gennemtænkningen af planen.

Erfarent og med underspillet kendermine går vi igang med at smage. Der slubres og spyttes mere end i en fransk pornoproduktion. Alt imens drages vores blikke mod en ca halvanden meter høj marmorcylinder hvorpå endnu en cylinder af tykt glas er placeret. Fire bistert udseende italienske carabienieri med det der ligner skarpladte Beretta pistoler står vagt omkring cylinderen. Flere nysgerrige er allerede begyndt at flokkes omkring dem. Vi skimter i glascylinderen det der må være en flaske Antonio H Conte. Rygtet talte altså sandt…. fortsættes….

Tillukket af snot, enhver vinbloggers mareridt. Jeg er tilbage, ikke for fuld kraft, men når naturen nu engang har forsynet mig med et snudeskaft, der er en erfaren trøffelgris værdig, går det hele nok alligevel. Vi er i Frankrig hos Vignoble Reveille. Vinen er Franc Tireur og vi er mere præcist i Roussillonområdet. Det er Carignan. Og vist pænt gamle stokke af slagsen. Der er noget lækkert over ordet Carignan. Ligesom Mourvedre, det er også et fedt navn. Navnet Carmenere bryder jeg mig ikke om. Det er et dumt navn, synes jeg. Men her har vi altså at gøre med gamle stokke med Carignan. Og det er naturvin, så er det sagt for all you haters. Man kan godt dufte det er natur, men ikke “for meget”. Ud fra duften ved jeg hvad der venter og jeg glæder mig. Vinen fortæller mig hvad den er. Jeg kan mærke jeg ikke bliver skuffet. Efter en lang forkølelse er det her faktisk lige hvad jeg har lyst til. Noget rent og tørt. Der er bær i næsen, sådan henad de blå, noget røget og måske lidt grangrene, ikke fullblown grannåle men mere sådan lidt grenet. Noget lidt krydret. Det er frugtigt og tørt. I munden er der frugt, måske noget rød og blå frugt, en dejlig syre og tørre behagelige tanniner. Lyder måske lidt spinkelt men vinen er absolut ikke uden dybde. Det er simpelthen bare god læskende (skide naturvinsord) vin. Den flød ihvertfald nemt og behageligt ned i min sultne mave.

Forhandler: Fejøvin

Pris: Kan ikke huske det.

Hvis den her vin var en fodboldspiller: David Ginola