Om at gå på stand-by.

Danmarks måske mest eventyrlystne vinblogger er flyttet. Jeg er flyttet ud i haven. Jeg er flyttet ud i haven i et telt. Teltet har jeg købt i Eventyrsport. Det er et Nordisk Telemark 2 ULW letvægtstelt. Det er et godt telt. Man går aldrig galt i byen med et Nordisk Telemark. Jeg mener at have læst et sted, at Roald Amundsen sov i et Nordisk Telemark, da han som den første nåede Sydpolen. Måske det i virkeligheden var den egentlige årsag til, at han slog Robert Scott. Mit telt klarer nemt et vandsøjletryk på 8000mm. 8000 er et godt højt tal. Jeg ved ikke ret meget om vandsøjletryk, men jeg er sikker på, at 8000 er meget. Høje tal er generelt set mere betryggende end lave, synes jeg. Min sovepose f.eks. registrerer en fyldkraft på hele 800+ af europæiske dun. og klarer temperaturer til -23. Det er flotte tal.

Jeg er ikke helt uden moderne bekvemmeligheder i mit telt dog. Jeg har trukket en forlængerledning fra huset, så jeg har strøm til både lampe med max. 40W, sokkel e27, 2,6m ledning, energiklasse a++ og en elkoger med effekt på 2200 watt. Men skal jeg være helt ærlig føler jeg det er lidt snyd, så måske jeg dropper strømmen, hvis jeg finder modet til det på et tidspunk. Men lige nu er jeg ikke klar til at give slip på de flotte tal.

Min famile bor stadig i rækkehuset. Det er ikke på grund af dem, at jeg er flyttet. Tror bare jeg trængte til luftforandring. Et nyt perspektiv på tingene. De forstår mig er jeg sikker på. Når ret skal være ret, havde jeg udvist en besynderlig adfærd i en længere periode op til flytningen. Så de er sikkert lidt lettede også. Jeg har boet i haven i næsten 14 dage nu.

Der er koldt i teltet. Havde tingene kunne planlægges bedre, burde jeg måske have flyttet ud inden vinteren kom. Lidt ligesom med vinterbadning, man starter ikke med at hoppe i vandet om vinteren. Man vænner henover sommeren og efteråret, langsomt kroppen til de faldende temperaturer. Sådan undgår man, at kroppen får et chok. Omvendt tror jeg, at min krop havde brug for et chok. Nogle gange er det det, der skal til. Et chok.

Jeg flytter tilbage i rækkehuset på et tidspunkt er jeg sikker på, men for nu går tingene rigtigt godt i mit Nordisk Telemark…fortsættes

 

 

 

 

 

Vi er i Alto Adige hos Weingut Haderburg, Hausmannhof Rot, igt, 2015. 100% Pinot Noir. Biodynamiske for those who care. Frugt i næsen, røde frugter, måske lidt mørkere frugter og er det tranebær?. Tør støvet jord og træ, og en snert lakrids. Let sødlighed. Det er en vin der måske ikke lefler for laveste fællesnævner i munden. Tværtimod er den en anelse karakterfuld og besværlig. Svær at elske men fandeme mere interessant en gennemsnittet. Men det er jo sprækkerne vi ender med at forelske os i. Det perfekte er kedeligt. Jeg holder af at drikke denne type vin.

Forandler: Cibi e Vini

Pris: 130kr

Rating: 5/7

Hvis denne vin var en fodboldspiller: Gianluca Pessotto

Længere syd på i Marche hos Auroa, Rosso Piceno 2015. Druerne er Sangiovese, Montepulciano og Cabernet Sauvignon. Der er lidt naturvinnæse over den her, krudt, kød og blod. Godt med moden frugt også, sådan henad moden kirsebær. Den der svampede hud, der toner frem efter at have været gemt under et plaster i nogle dage….What!. I munden er den skøn, frugtig, blød og rustik med en god rensende syre. Egentlig en meget simpel vin, som er hvad den er. Men det den er, er den på fremragende vis. Det er en vin alle vil kunne lide og det uden at være hverken kedelig eller ordinær.

Forhandler: Cibi e Vini

Pris: vist ca 100kr

Rating: 4,5/7

Hvis denne vin var en fodboldspiller: Riccardo Montolivo

De grå vinsider. En erotisk fortælling.

Danmarks måske mest erotiske vinblogger føler sig i stødet. Lad mig derfor dele en erotisk oplevelse med jer, kære læsere. Hvis i er sarte kan i scrolle ned til vinanmeldelserne, for nu starter løjerne.

Det var en helt almindelig fredag eftermiddag og efter en hård uge på jobbet, fortjente jeg at være lidt god ved mig selv. Jeg var i humør til en lækker flaske hvidvin og smuttede derfor forbi min lokale vinhandler. Det var et stykke tid siden, jeg havde været der sidst og allerede da jeg trådte ind af døren kunne jeg se, at der var kommet en ny ekspedient. Hun var nok omkring 22 og havde den der evige sommerglød over sig. Hun var lige min type.

Jeg var eneste kunde i butikken og hun lyste op i et stort smil, da jeg nærmede mig disken ‘er der noget jeg kan hjælpe med?‘, spurgte hun. ‘Øh ja jeg har lyst til noget Chenin Blanc‘, sagde jeg mens jeg lod mit blik løbe ned over hendes slanke veltrænede krop. Det var tydeligt, at hun holdt sig i god form. Jeg er selv ret veltrænet, og kunne ikke undgå at se, at hun også kiggede lidt, når hun troede jeg ikke så det.

Chenin Blanc er en fantastisk drue, jeg har et par ret gode af slagsen’, sagde hun med sin mest servicemindede stemme. Hun gik langsomt hen til hylderne med hvidvin, bukkede sig ned og kiggede på den nederste hylde med vin. ‘de skulle være her et sted, mumlede hun. Hendes røv strittede indbydende lige foran mig. Var det bare mig eller vrikkede hun faktisk lidt med den. Hun fandt det hun ledte efter og vendte sig brat mod mig. ‘her er de‘, sagde hun med et kæmpe smil.

øh frækt‘, stammede jeg. Jeg kunne mærke, at jeg fik det varmt og  havde svært ved at fokusere og finde på noget at sige. Hun kom heldigvis til undsætning. ‘Mener du mig eller vinene?, sagde hun grinende. ‘vinene selvfølgelig’, fremstammede jeg hurtigt. Jeg kunne mærke, at min pik havde reageret på situation. Den var stivere end en flaske tysk Riesling grosses gewächs. Hun lod vin være vin og rettede sit blik mod min nu meget stive pik. ‘vi har faktisk også de her vine i magnum flasker, eller er det sådan en du allerede har med i bukserne?, spurgte hun frækt.

Jeg anede ikke mine levende råd. Lagde hun an på mig eller hvad foregik der lige her. ‘Nej nej nej, det er godt nok min pik. Den er vildt stiv. Er vinene fra Loire, Sydafrika eller hvad?, sagde jeg hurtigt. Hun virkede lidt forvirret over mit svar og kiggede på flaskerne ‘ja den ene er en fræk most fra Saumur i Loire og den anden fra Stellenbosch i Sydafrika er også vild og lækker, sagde hun.

Jeg kunne se, at hendes brystvorter var blevet stive. De stod skarpt frem under hendes bluse. Det var tydeligt, at hun ikke havde bh på. Det behøvede hun nu heller, de sad perfekt. ‘kigger du på flaskerne eller på dem her, sagde hun mens hun pegede på sine bryster. ‘Du må gerne kigge nærmere på dem, hvis du har lyst’, sagde hun drillende mens hun lod sin tunge glide over læberne. Jeg var vildt tændt nu. ‘jeg vil egentlig gerne se lidt nærmere på den der fra Loire, mumlede jeg mens jeg havde blikket fastnaglet til etiketten. ‘det er en sjov etiket, nærmest sådan lidt som en halvdårlig blyants tegning‘, sagde jeg mens jeg slikkede mig om munden. Hun rakte mig flasken og vendte sig mod hylderne og begyndte at sortere i nogle af vinene.

Jeg stod lidt og fordybede mig i oplysningerne om vinen. Det var en årgang 2016 uden tilsat svovl. ‘øhm, har du bestemt dig?’, lød det pludseligt. Jeg kiggede op og kunne ikke tro mine egne øjne. Hun stod lige foran mig, hendes bluse vidt åben og hendes bryster stod lige ud i det fri. ‘nej ups undskyld jeg står jo bare her og viser bryster‘ sagde hun. Hendes blik var sløret og hun virkede lettere konfus.

det er da helt ok, men er du helt ok? Du virker lidt omtåget’, sagde jeg fuld af bekymring. Jeg tog hende straks under armen og førte hende bestemt op til disken, hvor jeg satte hende forsigtigt på stolen bag kasseapparatet. Hun tog sig på brysterne mens hun stønnede. Jeg tog straks en flaske kildevand, der stod på disken, og pressede den mod hendes læber ‘her drik lidt af det her, så får du det bedre. Ellers bliver det nok nødvendigt at ringe 112‘ sagde jeg lidt kommanderende. Hun havde svært ved at drikke og det meste af vandet løb ned over hendes vildt lækre bryster. Brystvorterne strittede endnu mere nu. Hun virkede til at komme sig lidt. Ihvertfald knappede hun pludseligt blusen og fik sagt et stille tak. ‘Jamen så lidt da‘, sagde jeg lidt stolt. Ja det kunne nok mærkes, at jeg for nyligt havde bestået førstehjælp niveau 11 fra dansk førstehjælpsråd. 30 timers kursus godt givet ud må man sige. ‘Nå nu vil jeg ikke forstyrre mere. Er det 300kr for den fra Loire? Sagde jeg mens jeg fiskede sedler op af lommen. ‘ja ja 300 lige ud’, sagde hun stille med blikket mod gulvet. ‘jamen tak for handlen og den fine service og rigtig god weekend til dig’, sagde jeg meget overskudsagtigt. ‘Ja ja god weekend‘, sagde hun. Hendes stemme lød lidt sur. Hun havde nok haft en lang uge. Arbejdstiderne for butiksansatte kan godt være lidt urimelige nogle gange, synes jeg.

På vejen hjem stoppede jeg pludseligt brat op. Din store idiot, tænkte jeg. Hvad fanden er der galt med dig, du skulle da også have købt en rødvin. Jeg overvejede et kort overblik, at gå tilbage til butikken, men jeg tænkte, at jeg ikke ville være til mere ulejlighed. Jeg havde vist allerede taget nok af den søde ekspedients tid. I strålende humør vendte jeg hjem og nød en dejlig take away pizza, jeg havde snuppet med fra min lokale pizzadealer. Pizza Hawaii går iøvrigt fortryllende til Chenin Blanc fra Loire. Det sidste jeg tænkte på inden jeg faldt i søvn på sofaen var, at jeg da håbede, at den søde ekspedient var kommet helt ovenpå igen.

 

Castello Conti, Zingara 2013. Så vidt jeg ved på 100% Croatina drue. I næsen dyb mørk frugt men også tegn på masser af struktur og stramhed. Munden bekræfter. Masser af blød dejlig mørk frugt. Vinen er på ingen måde tung. Slet ikke endda. Godt med syre og tannin, gør vinen til en på samme tid drikkevenlig og rensende sag. Der er ikke så meget at sige, det er vellavet vin, som bare fungerer. Jeg er vild med det.

Forhandler: CibieVini

Pris: 150kr

Rating 5/7

Hvis denne vin var en fodboldspiller: Marco Tardelli

 

 

 

 

 

 

Domina drue fra Weingut Schloss Saaleck i Franken. Årgang 2014. 100% Domina. Dominadruen er en krydsning mellem Portugieser og Pinot Noir. Vinen er ganske aromatisk. Godt med mørk frugt og noget der i udpræget grad minder mig om øl af stouttypen. Så nok noget noget lakrids og karamel. Vinen er fyldig men ikke tung. I munden er den struktureret  som en Pinot Noir, men smagen er fyldigere og sødligere. Dominandruen er ikke helt uden evner. Købt på ferie derfor ingen yderligere rating.

Hvis denne vin var en fodboldspiller: Sven Bender

Om at savne sin ko.

Danmarks måske mest romantiske vinblogger er single. Trofaste læsere vil vide, at jeg i en periode har dannet par med kalven Christina. Lidt over en måned har vi været sammen. Det er længe. Længere end jeg nogensinde før har været sammen med en ko.

Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg finder forhold svære. Min trackrecord er ikke noget at prale af. Jeg er vel det man kalder en loner, en enspænder. Alligevel havde jeg håbet, at denne gang skulle være lykkens gang. Men sådan skulle det ikke blive. Selvfølgelig er jeg da trist, men jeg er altså også lettet. Christina fyldte meget. Og hun var, når sandheden skal frem begyndt at fylde for meget. Jeg manglede simpelthen plads til at udfolde mig, jeg følte mine grænser blev overskredet. Christina sagde altid, at sådan var hun som ko. Hun havde altid været en der fyldte en del. Tog sin plads.

Efter den første stormende forelskelse blev det hurtigt tydeligt, at vi var forskellige. Hun savnede, at jeg tog mere initiativ, var mere nærværende. Omvendt følte jeg, at hun blev for krævende og besidderisk. Det der gjorde, at det alligevel holdt så længe, var uden tvivl det seksuelle. På det punkt var vi kompatible. Nysgerrige, udforskende og grænsesøgende. Intet var tabu.

Kun en gang oplevede jeg, at måtte sætte en grænse i vores ellers åbne og nysgerrige forhold. Tyren Ferdinand var begyndt at fylde vel rigeligt. Christina sagde, at han bare var en gammel ven hun kendte fra nogle dyrskuer hun havde deltaget i. I starten synes jeg det var spændende, og jeg kunne mærke Christina nød at være sammen med ham. Men jeg følte, at jeg blev skubbet til siden. Jeg havde svært ved at finde plads, følte mig udenfor, anerledes. I sidste ende måtte jeg bede Ferdinand om at gå og ikke vende tilbage.

Det var nok der det begyndte, at gå rigtigt skævt sådan for alvor. Christina blev mere mut, hun kunne være anklagende, insinuerende at jeg var jaloux. Nogle gange kommenterede hun endda min seksuelle formåen. Jeg vidste jo godt hvem hun så tænkte på. Jeg blev såret og vred og sagde ting som, hvis det er en præmietyr du vil have, så smut da din ko. Ikke særligt fordrende eller konstruktivt må jeg indrømme.

Sket er sket. Vi skilles trods alt som venner. Og når en dør lukker, åbner som bekendt en ny.

All work and no wine makes Vingejst a dull boy All work and no wine makes Vingejst a dull boy.

Jeg har desværre ikke noget foto af dagens vin. Men ud fra hukommelse har jeg genskabt vinens etiket. Domaine de la Baume, Elisabeth, Viognier 2016. Languedoc, Frankrig. Dejlig aroma, floral, krydret som jeg ikke kan definere nærmere end hvide blomster, stenfrugt a la fersken, en smule honning og vanilje. Men faktisk ganske frisk i næsen. Munden er frugtig, frisk, let sødlig. Slutningen er lang og interessant med både en god syre og bitterhed. Jeg synes faktisk det er ganske lækkert. Jeg er positivt overrasket. Godt valg hvis der skal shoppes hvid i Kvickly.

Forhandler: Kvickly

Pris: vist ca 80 og nogle gange billigere ved køb af to.

Rating: 4,5/7

Hvis vinen var en fodboldspiller: Frank Leboeuf

Har du moralske tømmermænd?

Danmarks måske bedste blogger er ikke blokket for moral. Ikke blottet for tømmermænd. Mine ture er taget, mine undskyldninger talte. Derfor vil jeg her på årets første dag, dele min moralske tømmermænds visdom med jer kære forstemmede, triste, deprimerede læsere. Lad årets første dag blot starte på en lav note men slutte på en høj

Hvad bedre end en sang kan beskrive de følelser der bruser og raser i vore sind her på day one. I bedste ‘Hej jeg er Peter Sommer’ troubadour stil, vil Vingejst forsøge sig med en sludder for en sladder, på noget der ligner strofer og vers. Her kommer sangen Undskyld.

Jeg ville bare være glad i låget
Stige på perronen, men misse toget
Sidde på grønne grene ved en bakketop
Bide skeer med de store, siger ikke stop

Prøv at slappe af, drik lidt postevand
Læn dig tilbage nyd tidens tand
Fuld fart frem ikke se siden eller tilbage
Bare en kæmpebid uden at klage

(Omkvæd)

Undskyld allesammen, jeg lægger mig fladt ned
Kør mig over af moralens vogteres utilstrækkelighed
Skylden er stor kun skammen kan overgå
Kam over klap i. Udsend et digitalt dementi
Buk hovedet og tag din skyldsskjorte på
Undskyld undskyld og tæl til ti

En tidsmakine er for sen at finde
Min hukommelse er væk famler i blinde
Sidste blink dronningen takker og taler
Alt siden er skrevet i hieroglyffer og decimaler

Festen er forbi jeg er ikke gået hjem
Vinduet til moralen er sat på klem
Jeg smækker det hele i og giver op
Hopper ud uden selen fra den bakketop

Undskyld allesammen, jeg lægger mig fladt ned
Kør mig over af moralens vogteres utilstrækkelighed
Skylden er stor kun skammen kan overgå
Kam over klap i. Udsend et digitalt dementi
Buk hovedet og tag din skyldsskjorte på
Undskyld undskyld og tæl til ti

Ja det lugter lidt af landeplage hvis i spørger mig. Stærk tekst. Jeg håber lidt at Poul Halberg, kendt fra Sneakers og HalbergLarsen Band vil lægge guitarsporet. Michael Bruun producerer skiven. Producerede han ikke bare alt musik i 80’erne..?. Alt dansk musik dengang lød øvrigt også helt ens…. rigtigt fedt.

Hvis undskyld ikke kan klare skammen, kan vi jo altid ty til vores trofaste væbner vinen.

 

 

 

 

 

 

Jeremy Quastana, Cot Lectif 2015 på Cot aka Malbec. Vi er i Loire. På le maceration carbonique technique magnifique. Meget funky næse. I første hug meget naturagtig, krudt, prut, kød og kål i næsen. Men med lidt tid i glasset damper det lidt af til fordel for masser af bær, nærmere bestemt den pose fra frostdisken med både røde og blå bær. You know the bag. Undervejs kommer der sågar i små glimt noget thairet baseret på kokosmælk!!. Ja det synes jeg altså…Andre gange virker det mere flødeagtigt. En lidt udfordrende næse, fordi den både er dyb, men samtidig lidt strittende. Jeg vender ihvertfald mange gange tilbage til glasset, for helt at forstå indtrykkene. I munden går frugten igen. En god tannin klæber sig fast på bagsiden af læberne og tørrer pænt ud. Afsluttende en gedigen syre, der nærmest slutter sådan lidt grønt pebret bittert. Jeg har enormt svært ved at bedømme vinen. Jeg aner simpelthen ikke om jeg elsker eller hader den. Men når en vin fortsætter med at rumstere er det nogle gange tegn på noget interessant.

Forhandler: Extrabrut

Pris: kan ikke huske

Rating: Den er svær sådan 4,5/7

Hvis vinen var en fodboldspiller: Emmanuel Petit.

 

 

 

 

 

 

Paradeiser zweigelt fra Østrig. Det er noget øko, bio tam tam. I duften godt med kirsebær, og noget i retning af marcipan. En simpel men behagelig duft. I munden er der frugt, en let tannin og en pæn syre til slut. En behagelig veldrejet vin uden de store dikkedarer, men den er absolut læskende og nem at drikke. Købt på ferie, ingen yderligere rating

Hvis vinen var en fodboldspiller: Sami Khedira