Vinblogger i chok. Verdens bedste vinanmeldelse forsvundet.

Danmarks måske mest alkoholiserede vinblogger holder lidt fri fra ræset. Kobler af, finder jordforbindelsen. Masser af mindfulness og masser af vin. Finder ind til det centrale, ind til det vigtige. Det handler ikke om penge og berømmelse. Det handler om vin og gerne masser af det.

Fokus er på anmeldelsen af vinen. Den dybe smagning. Helt ned. Sut i bund, som vi siger i vinkredse. Intet forstyrrende. I aften er vi i Ahr der. Tyskland. Det er Spätburgunder, Handwerk 2015 fra Julia Bertram. Vinen blev drukket for flere dage siden.

Sluserne til vinens væsen og ord blæst op på vid gab. Tre A4 sider med begavede indsigtsfulde noter om vinens fortræffeligheder, fandt vej via min pen. Ordene flød. Det var blændende. Opstemt i en lykkerus, så jeg bogstaver blive til ord. Som var jeg besat af selveste Bacchus, fandt vinens inderste væren vej til papiret, lige der midt på sofabordet blandt snøfler og gamle aviser.

Desværre gik det ikke værre eller bedre end, at naboens fox terrier ligeledes fandt vej. Mine noter var noget nær ulæselige efter at være blevet rusket mere rundt end Debbie, dengang hun gjorde Dallas. Fortvivlelsen var total. You ate it up! Ah damn you! God damn you all to hell.

Midt i smerten har jeg modigt valgt at bringe de få linier, der efter omhyggelig rekonstruktion viste sig læsbare. ‘Vinen kan vel bedst beskrives via Herman Bangs naturalistiske grundsyn, impressionistiske fortælleteknik og stil’…..’Vinen kræver nøjagtigt som Karen Blixens forfatterskab en aktiv og kreativ indsats af læserens fantasi og forestillingsevne for at forstå de dybere lag og symbolske betydninger’…… ‘Flygt ikke, kujoner og nedrige krapyl, for det er en enlig ridder der angriber jer!. Det selvsamme gør sig gældende for denne Spätburgunder. Enligt angribende’….. ‘Som vinen viser Dostojevskijs store persongalleri alt, hvad et menneske og en vin kan siges at være’. (Kraftigt inspireret af litteratursiden.dk).

Ja ak og ve. Disse små passager giver jo kun et flygtigt blik ind i det, der velsagtens kunne have været det smukkeste, der er nedfældet om vin i den tid mennesket har kendt til denne drik.

Mere jordnært kan vinen beskrives som følger. Slank og lækker Spätburgunder. Der er det, der skal være af røde frugter, jordbær. Måske sådan en lidt skovbundsagtig følelse. Køligt, vådt og grønligt. Noget let stenet. Er der en anelse røg? Den lette kølige sødme, som aldrig bliver overdøvende. Blot tilstede. En stor syre får det hele til at hænge sammen. Så er vi der igen. Balance og elegance.

Jeg elsker simpelthen de her basis eller entry vine på Spätburgunder. De er til at købe for penge og de kan være frugtige, elegante, balancerede og let drikkelige. Simple vil nogen sige. Ikke mig. Det er dejlige sager.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 125kr

Rating: 5/7

Livin’ in a gangsta’s paradise.

Danmarks måske mest skrupelløse gangsta’ vinblogger er i gang med nye projekter. Reggaehittet ‘dem no steel mi wine’, blev streamet i omegnen af 6 millioner gange i Danmark alene og udløste fornemt dobbelt platin.

Traditionen tro hviler Danmarks mest innovative vinblogger ikke på jordbærrene. Nyt band, nyt album og ny lyd. Den står på hardcore Rhythm and Poetry aka RAP. Sheikh Vingejst har just droppet ny skive på brostene med titlen ‘100% Stodder’. Første track er ‘Sut den vin op’ featuring Birthe Kjær.

Som tilfældet var med reggaeskiven, vil jeg til de uindviede lave en kort gennemgang af typiske ord på gadeslang. Så kan alle være med.

Clubben- naturvinbar

Most- vin som er virkelig sygt biodynamisk

Juice- vin som også er biodynamisk, blot i mindre grad end most.

Sipper- drikker

Shabab- ven

Flouze- penge

Zig- kneppe

Sutteklud- kondom

Petillant- noget friskt og perlende..you know what.

Halla Halla- fest/gang i den

Supergangsta’-en person der aldrig drikker konventionel vin

Wur- fysisk konflikt, i det her tilfælde fysisk kontakt af mere erotisk karakter.

Sut den vin op.

Glider ind på clubben nu
Hilser på ganske truppen du
Sipper most uden svovl
Andre går på bøf og bowl

Yo der kommer min shabab
Drikker ikke vin på pap
Slænger os den bedste juice
Lad det koste max af flouze

Jer der drikker konventionel
Sku lockes up som kriminel
Vi drikker ufiltreret
Vores vin er maximeret

(Omkvæd)
Waap waap sut den vin op
Smæk den rundt til jeg sir stop stop
Vend på hoved, rul det ud
Zig den uden sutteklud

(Birthe Kjær)
Må jeg smage din petillant?
Den er flot, den er lang
Halla halla hele natten
Du forstår at kæle katten
Du må se min fine vin
Den er gemt i smykkeskrin
Ryst mig rundt i den der himmel
Du supergangsta’ gør mig svimmel
Håndpluk mine modne druer
Wur wur det er noget der du’er
Pop mig som en flask spumante
Du er hængt som elefante.

(Omkvæd)….

Til en gang Halla Halla drikker vi Pantheon Rapsani fra Tsantali, 2013. Vi er på sydsiden af bjerget Olympen. Så knald på historie og græske guder der. Tsantali er Big player åbenbart. Vinmæssigt et godt miljø med store temperaturudsving, mikroklima og tak skal du ha’. Så alt godt der.

Druerne er de lokale banditter fra området omkring Rapsani,  Xinomavro, Krasato og Stavroto. Xinomavro betyder iøvrigt syrlig sort. Det giver mening i den her vin. I duften et virvar af frugt fra lette syrlige ribs til tungere mørkere bær. Middelhavs krydderier og noget jeg kun kan beskrive, som de der virkelige dårlige udstenede sorte tørre oliven fra ethvert supermarked. Ikke fordi den duft nødvendigvis er dårlig i dette tilfælde. I munden er den mere kølig end duften antyder. Den er lidt Nebbiolo wannabe. Kører meget i noget med kølighed, frugt, tørt, bittert, syre og tannin. Mangler en omgang lam til den her vin. Den besidder dog slet ikke Nebbioloens feminine elegance og dragende karakter. Spændende karakterfuld vin med både power og lethed. Duften er helt sin egen. Mangler den sidste elegance.

Vinen er købt på ferie, og jeg vil derfor ikke rate yderligere. Kender ikke til dansk forhandler.

Den uperfekte vinblogger.

Er Vingejst Danmarks mest perfekte vinblogger? I manges optik er jeg velsagtens billedet på den perfekte vinblogger, det perfekte menneske. Den måske største vinblogger danmark har læst. Med en til tider næsten gudeagtig status. Men er der virkelig ikke mere til historien om mig? Har jeg skabt et monster? Et ustyrligt alterego.

Måske har jeg i min iver efter at opnå likes, til tider også forvrænget billedet af mig. Filtreret det uperfekte, det grimme fra. Tilbage står et glansbillede. Et retoucheret liv. Rigtige meninger, rigtige vine. Økologisk, biodynamisk og naturligt. Et liv uden tilsætning. Fanget i rollen.

Jeg forstår nu fuldt ud, hvad det er af kunstneriske og personlige kvaler skuespilleren Daniel Craig går igennem. Fanget i en rolle efter fire film i rollen som James Bond. Jeg er da overbevist om, at Daniel er og kan meget mere end blot spille en endimensionel britisk agent med psykopatiske træk. Men ser offentligheden ham som andet? Og allerværst, ser han sig selv som andet? Det er en fare vi kendte dagligt må forholde os til, og tackle efter bedste evne.

Modigt vil jeg derfor her forsøge at beskrive hvordan også jeg kan rammes af misundelsens grimme væsen. Ganske som selv de mest ordinære mennesker.

Hvorfor er jeg så træt af, at se brødrene Beha flashe deres slanke solbrune overkroppe? Jeg er bleg, overvægtig, og padler rundt i en vandcykel i Fårup Sommerland.

Hvorfor bliver jeg irriteret, når en rigmandssøn i sin private helikopter hver fredag flyver til Henne Kirkeby Kro for at spise fish and chips? Jeg kører hver fredag i Peugeot Partneren ned til den lokale grillbar og bestiller en pølsemix og en kakaomælk.

Hvorfor hader jeg ham der om morgenen overhaler mig i en Tesla i Titanium silver med beige next gen sæder. Min bil er en brugt grønligagtig Peugeot Partner med grå stofsæder og plastik instrumentbræt der knirker.

Hvorfor er madanmelder Ole Troelsø en kæmpenar, når han på Instagram poster et smiley ansigt lavet af 22 dåser af forskellige typer af lækker caviar? Er offentlig ansat socialarbejder og 30g dansk caviar koster 610kr.

Hvorfor synes jeg Jussi Adler Olsen er en arrogant stodder, der skriver intetsigende krimier med forudsigelige plot? Jeg har 3-5 følgere på en vinblog med et grimt layout, der bærer præg af et fattigt ordforråd og dårlig tegnsætning.

Puha. Det lettede sgu….

Aftenens vin. Vi er i Espana. Lignum Tinto 2014 fra Albet Noya i Penedes. Cabernet Sauvignon, Garnache og Merlot. Økologisk og vist nærmest biodynamisk. Lækker duft. Krydret, mørke frugter, syltede kirsebær og blommer. I munden fyldig frugt men også både en pæn syre og tannin. Ikke så meget mere at sige. En vellavet crowd pleaser. Forhandleren beskriver den således ‘Det er en fantastisk all-round vin, som vil være yderst velegnet til buffetter’. Ja tydeligere kan det vist ikke beskrives.

Forhandler: Laudrup Vin

Pris: 120 for 1stk, 90 ved 6stk

Rating: 3,5/7

 

Vinblogger hitter med reggaealbum.

Danmarks måske mest skæve vinblogger er i reggae/dancehall mood. Efter flere flotte covernumre af diverse pop klassikere, springer jeg ud med et spritnyt album med reggae numre. Alle skæringer skrevet og produceret af mig selv. Første single ‘Dem no steel mi wine’ er ude nu, og roterer allerede som ugens uundgåelige på P3.

Teksten til ‘Dem no steel mi wine’ kan du læse nedenfor. For forståelsens skyld vil jeg oversætte de mere lokale jamrock expressions til dansk. Det burde give de uindviede en bedre forståelse af teksten. En tekst der iøvrigt omhandler en uskyldig mand, der bliver stoppet af politiet efter at have skudt de personer, der forsøgte at stjæle hans naturvin.

Drop me out – slå ihjel

Gun shell – skyde

Big up – respektere

Bait up – lokke i fælde

Kesjup – ketchup

Fluffy – tyk/overvægtig

Frass – småfuld

Paddie – tiltalemåde blandt mænd

Squeako – lumsk person

Bola – beaujolais

 

Mr. Police me guitly as charge’
Do yu ting but do it fast
But before yu drop me out
Let me tell yu story ’bout

Dem come to gun shell me
Me yell dem to breath easily
Dem wanna make me sad
But look me beat dem bad

(Omkvæd)
Dem steel mi natural wine
Me carry gun me shoot de crime
Instead of big up, dem make bait up
Me gonna shoot dem into kesjup

Mr. Police how yu see me now?
Me no russian bad cow
Just protecting mi property
Dem all fluffy, frass ‘n’ tipsy

Paddie tink who is de squeako
Militantly action is the no go
Me just wanna drink mi bola
Dem cant taste if it was a cola

(Omkvæd efterfulgt af c stykke og slut af med omkvæd)

Hele albummet ‘WASTE MAN’ lander i slutningen af måneden. Turnéen starter i VEGA 16 september 2017.

Vi er hos Benedikt Baltes i Franken. Spätburgunder 2015. Biodynamisk basisvin. I næsen frugtig, ganske dyb vin faktisk, med mange små nuancer, syrlige røde bær og noget tørt gruset og jordet. I munden igen den røde frugt, krydret og en masse andet jeg ikke lige har ordene for i mit voka.. ordforråd. En gedigen syre ruller tilsidst indover siderne af tungen. En virkelig lækker Spätburgunder. Jeg synes noget af det vigtigste i vin er balance. Så er det lidt ligemeget om skidtet smager af det ene eller andet, når balancen er til stede bliver det nice. Her er der balance og vinen virker ren og fejlfri. Med fejlfri mener jeg netop at det er en balanceret og harmonisk vin. Og det betyder slet ikke at den er kedelig. Langtfra.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 130kr

Rating: 6/7