Kendt dansk musiker bar på stor hemmelighed.

Danmarks måske mest dybdeborende vinblogger er kommet i besiddelse af tophemmelige dokumenter. Bedre kendt som Vinoleaks. Blandt meget andet viser de mange tusind sider, at en af Danmarks største kunstnere gennem mange år, i virkeligheden har båret rundt på en stor mørk hemmelighed. Sangeren og komponisten Anne Linnet, som mange kender fra store hits som ‘Venus’ og ‘tusind stykker’, skrev i 1983 det store hit ‘glor på vinduer’.

På tragisk vis, viser sig nu, at Anne Linnet allerede i 1983 var en stor elsker og connaiseur af biodynamisk vin. Atmosfæren omkring biodynamisk vin, var desværre på den tid omgærdet af megen tabu og stigmatisering. Det var tiden, hvor enhver villa med respekt for sig selv husede en sjældent brugt vinballon i saunaen.

Sangen ‘glor på vinduer’ blev oprindeligt skrevet som ‘Glor på flasker’, men efter stort pres fra pladeselskabets banditter i habitter, blev Anne tvunget til at omskrive teksten. En intern fax sendt mellem pladeselskabets bosser, viser med al tydelighed, at man anså, den kontroversielle tekst for potentiel skadelig for pladeselskabets indtjening.

Danmarks måske bedste vinblogger bringer her 34 år efter miseren, endelig oprejsning og retfærdighed til et af de største hits i dansk musikhistorie. Her følger den oprindeligt tænkte tekst til sangen ‘glor på flasker’. Take it away, Anne.

Jeg går igennem butikkerne,
jeg kikker lidt på flasker,
jeg ser ikke andet end Gamay
du kommer dansende mod mig.

Du har slet ikke nogen etiket på,
det er der ingen andre der kan se
de tror jeg går og glor på flasker
jeg tænker kun på dig og det.

Alt det vi gør når vi er sammen,
alt det jeg aldrig vil kunne sige,
de billeder, der gør jeg ryster,
og mærker der er vino inden i.

Jeg tror slet ikke jeg kan styre det,
det farligt både for krop og sjæl,
men der er ikke noget at gøre,
Vino spørg jo ikke om noget, vel.

Jeg smager smage fra en anden verden,
jeg smager sager og jeg føler noget
der minder mig om bølger når du sukker,
når vinen vi har længtes efter den er nået.

Ja, det er næsten som en sommerdag,
hvor stranden brænder og alting er ild,
vi glider gennem vinen af hinanden,
af vine og hænder der er faret vild.

Hey, du har slet ikke nogen etiket på,
og det er der ingen andre der kan se,
de tror jeg går og glor på flasker,
men jeg tænker kun på dig og det.

Ja, det er i igennem nutidens briller dybt forundrede, at ovenstående tekst på nogen som helst måde kunne være kontroversiel. Men vi må huske på, at tiden var en anden i 1983. Det være sagt, er det vigtigt, at vi også i dag minder hinanden om, at der skal være plads til mangfoldighed i vin. Biodynamisk, natur, orange, rød, hvid og konventionel. Der er plads til alle. Alle er vine og alle smager jo dejligt.

Dagens vin er fra Piemonte. I la Morra. Azienda Agricola Erbaluna, Langhe Nebbiolo DOC 2014. 100% nebbiolo og økologisk. Behagelig duft. Røde bær, noter af blomster og peber. Ganske fyldig i duften. I munden røde bær, hurtigt efterfulgt af et brag af tannin. BUM siger det. Gummerne fulde af kradsen og hvæsen. Meget lille syre. Ganske ren i sit udtryk. Der fik farmand sgu en årnlig syg rusketur i tannin manegen. Er man til tydelig ren krasbørstig nebbiolo til en go pris, er det en dejlig vin.

Forhandler: cibievini

Pris: 110kr

Rating: 5/7

Hvor gammel kan en vinblogger blive?

Hvor gammel kan en vinblogger blive? Et spørgsmål der har hjemsøgt kloge hoveder i århundreder. Nu rumsterer det også i hovedet på Danmarks måske mest ruminerende vinblogger. Kan naturvin gøre det alene? For at blive klogere på spørgsmålet har jeg søgt i de hellige skrifter. Jeg har googlet det.

Lær af andre, tænker jeg. Hvem har levet længe og hvad er deres opskrift på et langt liv? Jeg har samlet, analyseret, gransket og sammenlignet seks uafhængige beretninger fra forskellige dele af verden.  Alt i forsøget på at finde formlen på et langt liv.

Signe Højer, Danmark, 110år siger: lev almindeligt, vær glad for livet.

Leandra Beccerra Lumbreras, Mexico, 127år siger: lede en revolutionsgruppe, chokolade, bønner, mexicanske tortillas, et stort glas mælk, sove tre dage i træk.

Mbah Gotho, Indonesien, 146år siger: hemmeligheden bag et langt liv er, tålmodighed.

Ellen Adelaide Brandenborg, Danmark, 111år siger: Grøntager, frugt, ingen cigaretter eller stoffer, være glad, gode venner, god familie. ikke blive gal og skælde ud.

Emma Morano, Italien, 117år siger: vær single, ikke lade sig dominere, rå æg, råt kød, tidligt i seng, ikke ryge, vin i moderate mængder!, en del cognac.

Jeanne Calment, Frankrig, 122år siger: 1 kilo chokolade om ugen, smøre huden i olivenolie, cykle, ryge indtil man er 117!

Lad os sammenfatte videnskabeligt. Vi ser eksempler på den revolutionære, storrygende og cognacdrikkende type, som bliver 110+. Gener? Følgende må derfor være en del af opskriften på et langt liv: vær glad for livet, godt humør, gode venner/ familie, ikke lade sig dominere, søvn, ingen røg, chokolade, tilstræbe ikke forarbejdede fødevarer.

Herudover er det nok ingen skade til, at cykle, smøre sig ind i olivenolie og drikke vin i moderate mængder. Gør eventuelt som mig, alle tre ting samtidigt. Det smører li’som alle hængslerne, indvortes og udvortes.

I aften er vi i Australien. Little Yering, Yarra Valley, Pinot Noir 2015. Sprød duft af røde bær, hindbær, let krydret, let parfumerede rosenblade. I munden rød frugt, frisk, crispy og læskende. Pæn syre og kun lidt tannin. Har faktisk svært ved at finde fejl ved den her vin. Sprødt er det.

Forhandler: Laudrup vin 109,50 v 12stk 150 v 1 stk.  Købt i Salling hvor de pt sælger 2 stk til 150kr

Rating: 6/7

Tror vi trænger til at danse på vulkaner.

 

Tilbage i 1970 sang legendariske Simon and Garfunkel om Sicilien og dets vine.

Sicily, you’re breaking my heart,
You’re shaking my confidence daily.
Oh Sicily, I’m down on my knees,
I’m begging you please to come home.

Danmarks måske mest kreative vinblogger, har tidligere haft bragende succes med at lave et dansksproget take på en udenlandsk klassiker. Så til glæde for alle I danskehedsliderlige typer. Værsgo.

Undertegnede kontaktede den kreative kraft i Simon and Garfunkel med et ønske om at omskrive ovenstående hit. Art Garfunkel var ikke sen til at ringe tilbage og give grønt lys. Teksten er indtil videre som følger:

Sicilien, du åbner dig op

Du får aldrig prop når du ældes

Åh Sicilien, jeg falder omkuld

Jeg bliver så fuld, kom nu hjem

Endnu et monsterhit fra DJ Vingejst. Hvem skal snart varme op for Hansi Hinterseer i Boxen?

Vi er på Sicilien. Forstår godt det område har været hot i en del år efterhånden. Er aldrig blevet skuffet med Nerello Mascalese drue der fra. Eneste anke er, at jeg utålmodige klovn, indimellem drikker disse lidt krasbørstige bæster for unge. At vente er ikke en dyd undertegnede vinblogger mestrer.

Vi er hos Alice Bonaccorsi, Azienda Agricola Valcerasa. Nær byen Randazzo, for de geografi interesserede. Etna Rosso 2011. 80% Nerello Mascalese, 20% Nerello Capuccio. 100% Økologisk guf. Vinen har lidt år på bagen, og byder på masser af frugt uden at have mistet sin kradse charme.

I duften godt med mørke skovbær, og anelse vanille. I munden igen godt med frugt. Meget rent, blødt og behageligt først. Syren bider hurtigt til inden tanniner overtager showet. Vinen sidder ganske længe i gummerne. SKØNT. Frugt, syre og tanniner, whats not to like. Ikke en bulderbasse men en stringent, ren, balanceret vin. It is all about balance.

Forhandler: Cibievini

Pris: 160kr

Rating: 5,5/7.

Overhørte en samtale.

 

Danmarks måske bedste vinblogger overhørte forleden brudstykker af en samtale på den lokale vinbar. Tilstede var udover undertegnede og bartenderen også Posten, Byggemanden  og Brandmanden. Samtalen forløb omtrent som følger:

Brandmanden Hård dag Post? Du ser lidt smadret ud.

Post: Helt smadret. Har lige været til stormøde. Vi har åbenbart et underskud på en milliard. Chefen har fået lønforhøjelse og tjener 500.000 om måneden nu. Fandeme flot. Men hvem skal ud med breve i stakker og rigtigt store pakker?. Nemlig. Mig her.

Byggemanden: Det er svineri. Offentligt spild af værste skuffe. Hvem betaler gildet. Ja, det private. Er i klar over hvad en udstyr koster nu om dage? Staten gør det jo nærmest umuligt for os små erhvervsdrivende at tjene penge. Fy for satan.

Posten: De kan ikke stramme mere. Hele new public management har ødelagt det hele. Jeg har hverken tid til at besøge Johannes og se den nye kirkeklokke, eller smutte forbi og hjælpe med at sætte nye ænder ud i gadekæret. Helikopteren er også sparet væk. Arbejdsglæden er sgu lissom forsvundet.

Byggemanden: Snup en tudekiks. Du har vel betalt frokostpause? Og af hvad jeg hører, smutter du stadig omkring Fru Madsen til “frokost”?

Posten: Det der har jeg sagt du skal holde kæft med. Hvis Sonja hører om det er jeg færdig. Arbejder Grab og Tip egentlig til overenskomstmæssig løn?

Byggemanden: De tjener udemærket. De tjener meget mere end de kunne i deres hjemland. Hvad fanden er der galt med det her land? Jeg skaber vækst og arbejdspladser, men alligevel skal det se ud som om jeg udbytter mine ansatte. Social dumping min bare røv. Staten burde takke mig istedet. Men kan vi klare den alligevel? Ja, vi kan.

Brandmanden: Har du noget Domaine des Marnes Blanches?

Bartender: Ja prøv den her bandit af en Chardonnay.

Posten: Skulle du egentlig ikke være på job nu, Brandmand?

Brandmanden: Jo jo. Er klar på mobilen. Altid på alert, som vi siger i styrken. Klar til at rykke døgnet rundt. Klar til at redde byen. Redder store og små.

ByggemandenBla bla bla. En rigtig superhelt hva? Den sidste rigtige brand her i byen… Bum bum bum, var det ikke i 1987? Og der brændte rådhuset vist helt ned. Nogen vågnede ikke da alarmen gik.

Brandmanden: Den brand havde fat i tagkonstruktionen. Der var ikke andet at gøre end at inddæmme branden. At være brandmand handler i øvrigt om meget andet end at slukke brande.

Byggemanden: Åh ja katte i træer og frisbees’ på taget. Action-packed må man sige….

Mig: Nå gutter, jeg må hjemover.

Byggemanden: Ja ja godt ord igen. Hjem og skrive blogindlæg hva? Meget hipsteragtigt. Hvad med at prøve et rigtigt job?…. Snylter.

Vi er i Veneto i aften. Nærmere bestemt hos Carolina Gatti. Vinen er El Gat Ros, Vino Rosso 2013. 100% cabernet sauvignon ( tror jeg ). Naturvinsnæse. Skøn varm, frugtig og rustik. I munden masser af mørke skovbær. Noget krydret, stilket. Let tanninbid bag på læberne og syren prikker godt på tungen. Vinen fremstår fyldig, men alligevel med en behagelig lethed. Nem at drikke. Dejlig vin. Enkelhed og kompleksitet hånd i hånd.

Forhandler: Cibievini

Pris: 98kr. Flot pris

Rating: 5,5/7