Vin dufter da af kloak.

Sidste indlæg på Danmarks måske bedste blog var den 14 januar. Mange tror nok, at tiden mellem indlæggene er ren badeferie. I kan tro om. Danmarks måske vigtigste vinblogger er fokuseret og koncentreret i bestræbelsen på at bringe jer læsere det bedst tænkelige produkt.  Vine bliver åbnet, duftet, smagt og vurderet. Tro mig, det er ikke nogen dans på vulkaner. Omtågede dage, sure opstød, glemte børn i skolen og kropslig deroute, er blot nogle af de bivirkninger mit virke bringer. Et offer jeg dog betaler med glæde.

Tre vine skal vi vurdere i dag. Alle har det tilfælles, at de er vin! Perricone drue fra Sicilien, Sauvignon Blanc fra Loire og Pinot Noir fra Alsace. Alle vine er dog noget økobionatur. Ikke verdens mest tydelige røde tråd i et blogindlæg. Til gengæld totalt ugennemtænkt og tilfældigt.

Vi er på Sicilien. Feudo Montoni, Perricone del Core 2015. Mørke bær, kakao, kaffe, kød og lidt brændt gummi. Blød behagelig fyldig mørk rund frugt. Lille tannin. En volumniøs smaskevin. Perricone druen virker tæmmet. Vinen er uden tvivl vellavet. Er frataget en del af druens bidske charme. Det bliver for tungt. I et tidligere indlæg var jeg begejstret for samme drue fra Porta del Vento, hvor vinen stadig havde kant. Klart et spørgsmål om smag og behag.

Forhandler: Meny

Pris: ca 189kr

Rating: 3,5/7

Loire. Pouilly-Fume. Alexandre Bain. Pierre precieuse, 100% Sauvignon Blanc. Vinen er dyb gylden. Moden kraftfuld næse. Næsten dessertagtige toner. Men syren hvisler i næseborene. Jeg mærker balance. Vidunderlig duft. Hø, stikkelsbær, fersken og melon. I munden stor lang fylde. En skøn rensende syre, der ruller ind og får hele baljen til at hænge sammen. Flot vin. Kan ikke huske hvad vinen kostede. Men med mit budget er der uden tvivl fuld valuta for pengene. Flot vin.

Forhandler: Gladvin

Pris: Sikkert alt for billigt.

Rating: 6/7

Alsace. Christophe Lindenlaub. Pinot noir 2015- Un pas de velours. Uden tilsat industri svineri. Bangkrudt i næsen. Sure sokker. Kloak!! Den duft, der breder sig når slamsugeren går i gang ude ved vejen. Mørk tung kloak. Dyb næsten forbudt duft. Ubehageligt? Næ egentlig ikke. Dragende. Ren umami. Fyldig frugt med en stor syre på tungen. Vinen bliver aldrig tung. balanceret og kompleks. På andendagen er vinen markant forandret. Renere klassisk pinot noir i sit udtryk.  Skal vist passe på med at dømme en vin for hurtigt. Er faktisk ret glad for den her version af pinot noir. Både i sit voldsomme aromatiske umiddelbare udtryk og i den mere luftede form. Drik den straks eller luft den. Uanset er den en dyb, ren og skarp oplevelse.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 140kr

Rating: 5/7

 

 

ADVARSEL: Solstorm over Danmark.

Danmarks måske vigtigste vinblogger er bange, rigtigt ordentligt bange. Storme, orkaner og kulinger er just forbi, for blot at blive afløst af nye enorme trusselsbilleder. Nej det er ikke Trump, Putin eller Thyra Frank. Det er solstorme. Disse geomagnetiske storme påvirker radarer, elforsyninger, priserne på benzin og huse. Aktiemarkederne reagerer negativt på hele C20 indekset. Tokyos børs vil lukke på det laveste siden 1987. Hvem husker ikke 1987!.

Undertegnede kryber i ly under tæppet på sofaen med en flaske rødvin. En lille stemme messer om og om igen tonerne af Bjarne Jes Hansens “vi voksne kan også være bange”

“Vi voksne kan også være bange
og synge lange, lange bange sange.
Der er så meget man skal passe på
Jeg har jo dig, jeg skal passe på”.

Ja vin skal man passe godt på. Må alt det onde forsvinde og kun kærlighed, rødvin og rus bestå. Herfra hvor jeg ligger, kan jeg se mig omkring, til alle sider.

Clos des Calades, Les Strates 2015. Vi er tæt på Nimes i Languedoc. Druerne er 80% syrah. Resten er mourvedre, måske med lidt grenache. Meget aromatisk. Mørke og røde bær. Røg/ grillet kød. Druerne byder på masser af kraftig frugt med et godt spark tannin. Typisk for disse druer. Det er dog slet ikke en bulderbassevin. . Jeg er faktisk lidt splittet på den. I første hug virkede den for stram og røget for mig. Efter tid i glasset og sågar endnu mere på andendagen, var vinen langt mere behagelig og samlet. Som med mennesker, skal nogle vine lige have tid til at vise deres værd. Interresant vin til prisen.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 115kr

Rating: 5/7

Januar er surkål og flæsk.

2017. Januar. Frankrig. Alsace. Egersheim. Domaine Brand. Pinot Noir. La table des Rois. 2015. Biodynamisk.

Alsace er nok mest kendt for hvidvin på druerne, sylvaner, riesling, pinot gris, pinot blanc, muscat og gewurztraminer. Der laves dog også udemærkede røde på pinot noir.

Vine der passer fortrinligt til klassiske alsaciske retter som tarte flambee, baeckaoffe, hane i riesling, løgtærte, tartiflette og choucroute.

Nedenstående er opskrift på choucroute til 8 personer, tyvstjålet/ lånt af brødrene Price.

INGREDIENSER

2 dåser surkål
2 stk. madæbler
2-3 stk. løg
3-4 fed hvidløg
2 spsk. svinefedt
1 lille håndfuld enebær
10-15 stk. peberkorn
7,5 dl tør hvidvin
1 smule svinebouillon
1 lille stk. hamburgerrug
1 lille stk. letsaltet flæsk
4-5 stk. gode pølser
ca. 2 kg kartofler

FREMGANGSMÅDE

Skær løg i skiver, hak hvidløget, og sauter dem, til de er bløde i svinefedtet. De må ikke tage farve. Tilsæt surkålen, som først er let udvandet (hvor meget er et spørgsmål om smag). Kom æbler, enebær, peberkorn og hvidvin ved og bland det hele godt. Lad det simre for ganske svag varme i en times tid.

Kom det saltede stykke flæsk og hamburgerryggen ned i gryden og dæk det til med kålen. Læg låg på og kog yderligere i 1½ time. Kom pølserne ved og lad retten stå i endnu en halv times tid.

Anret kålen på et stort fad med kødet og pølserne ved. Servér med kogte kartofler og stærk dijonsennep.

Danmarks måske vigtigste vinblogger ved hvad han skal lave i weekenden.

Vinen i dag er rød Alsace. En vin jeg gerne drak til choucroute. Hvid er det mere oplagte valg, men pokker i det. Lad weekenden komme til mig, med sur kål, flæsk og dejlig vin.

Lys rød juicesaft. Lyse røde bær, lakridset, en smule krudt, knuste piller. Blød ganske pæn fyldig frugt. Let bolchesødme. En syrerig finish af ribs på stilk. Let tannin. Samlet set en ganske behagelig balance af frugt, syre og sødme.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 150kr

Rating: 4,5/7

 

Vinåret 2016. Så vildt var det.

Store vine i 2016. Dem kan jeg ikke huske. Store vine åbnes altid i store branderter. Så her følger de bedst anmeldte vine her på bloggen. Alle vine er indtaget i næsten ædru tilstand.

Falesco, Marciliano, Cabernet Umbria 2006: “Duft af moden mørk frugt, sveske. Læder og cigaræske”. “Stor dybde. Meget bedre vin end prisen antyder”.

Calabretta, Nonna Concetta, Nerello Mascalese 2008: “blomme, jordbær, bark, peber, jord, læder”. “Fantastisk vin i både næse og mund”. 

Weingut Brand, Sonnenberg, spätburgunder  2013: Vinen er helt utrolig ren og saftig. Fantastisk balance”. 

Domaine Saint Nicolas, Thierry Michon, Fief Vendeen Brem, Les Clous 2014: “Farven er flot strågul. Duften er helt vild. Et ordentlig blæs vælder op i glasset. Toast, smør (brioche), modne frugter, Men mest af alt noget saltet, der giver tanker henad caviar, østers, tang”.

Porta del Vento, Cataratto 2015: “Den er som hvidvin i min optik skal være. Den er præcis”.

Domaine Kumpf et Meyer, Riesling Grand Cru, Bruderthal 2014: “æble, æbleskrog, bolchesødme, petroleum og honning”.

Barbera fra brødrene Fantina anmeldt af gæsteblogger Kildevang Vin: “Toptunet på kirsebær og blommer, fin lille antydning af noget røget kød i baggrunden, svage urtenoter. Kraftig og fyldig, men samtidig vidunderlig let og elegant”

Hvilke tendenser spotter Danmarks måske vigtigste vinblogger for året 2017?. Rødvin vil stadig være stort. Hvidvin sådan lidt “jo tak, men vi skal have en flaske rød bagefter, ik?”  Vin forbliver multikulti. Rød, hvid, rose, brun, blå og orange. Filtreret, mudret, svovlet og usvovlet. Individualisme. Do it your way. Vi er løbet tør for druer og distrikter at hype. Drik verden, som Tor Nørretranders skrev.

Sancerre til din Ribeye. Ja sgu da. Så fed er du. Du lader dig ikke binde af konventioner. Eller følg konventionerne til prikke og punkt. Alt er godt.

Velkommen nytår og velkommen vin.