Lars Løkke lovede…..

image

22 ministre i den nye regering. Jeg må være ærlig og indrømme, at undertegnede havde sat næsen op efter at tallet var blevet 23. Jeg var af selveste Lars Løkke, efter en våd aften på vinbar den Vandrette, blevet stillet en lille taburet i udsigt.

Et nyt superministerium for vin skulle have set dagens lys. Men min mobil forblev tavs. Larmende stilhed. Absolut ingenting. Istedet får alle de gamle nu deres helt eget oldingeministerium. Thyra Frank har sendt mig den ene hånlige SMS efter den anden.  “Hvis du giver et glas vin, skriver jeg dig op til en plejebolig”. “Kan man leve af at være blogger om vin?, for det kan man af at være minister for ældre….. der kom mere af samme skuffe. Danmarks måske vigtigste vinblogger hænger med mulen.

Når mørket og tristheden er størst, er hjælpen dog nærmest. Døren til vinkøleskabet. Porta Del Vento, Cataratto 2015. Økovin på cataratto druen. Vi er på Sicilien. Flot sart strågul vin. Duft af pærer, æbler, citrus, blomster, en smule tropisk frugt. På overfladen en ukompliceret vin. Men der er en perfekt balance af krop og syre. Aldrig simpel og kedelig, heller ikke stor og for meget. Den er som hvidvin i min optik skal være. Den er præcis.

Forhandler: Cibi e Vini

Pris: 125kr

Rating: 6/7

Mit vandhul……Vinispandevis.

image

Torsdag aften på cafe ‘vinispandevis’. Bag baren en træt Ludvig, bedre kendt som Monsieur Biodynamique. Lars ‘Loire’ Bergmann, en af caféens stamkunder har fanget Ludvigs opmærksomhed. Snakken går højlydt om vin på maceration carbonique, om Pinot Noir, om Gamay druens fortræffelige egenskaber. I glasset Philippe Tessier, Cheverny Rouge “point du jour”.

Ved et bord bagerst i lokalet sidder Singer/songwriter wannabe Per ‘Petillant’ i overfladisk samtale med Bourgogne Lone. En af de piger byen har suget ind og spyttet ud igen. Fundet for let. For forvirret. Stædigt holder hun fast i sin rest af værdighed ved kun at indtage rød Bourgogne. Og masser af den. En flaske Arlaud Morey-Saint-Denis Clos Solon står tæt på tom mellem dem.

Cafeen huser alle byens skæve eksistenser. De evigt søgende, innovative, kreative. Dem der har solgt sjælen til ord som naturvin, økologi, biodynamik, orange. Det er fortabelse og opløsning.

Duft af æblecider og prut hænger tungt om os. Verden udenfor fortsætter ufortrødent med sin svovl, sin konventionelle, sine tilsætningsstoffer. Herinde et trygt helle af frelse og bedrevidenhed. Selv sidder jeg alene i enden af baren. Stampladsen. Overblikket. I mit glas, Clos des Calades, Pacienca, 2013. 80% mourvedre, 20% syrah. Øko fra Languedoc. Duften er blodig, dyrisk. Der er mørke bær og krydderier. Kraft i flot balance med en stram kølighed. Dejlig vin. Elsker når min vin dufter af kød og blod.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 140kr – flot pris.

Rating: 5,5/7

 

Vingejst….. Nu med slogan.

image

Danmarks måske vigtigste vinblogger tager den til næste level. I erkendelse af at ligge inde med et produkt af tvivlsom kvalitet, skal der tænkes ud af boksen. Hvad kan virkelig sparke den her bandit af en blog afsted? Hvad kan skabe buzz om produktet? Tænkehatten på og lad os finde på noget.

Timevis af innovativ, kreativ brainstorming på kontoret. Masser af japansk ramen suppe. Øl fra Mikkeller. Kun afbrudt af et selvironisk spil bordtennis med de andre kreative hjerner. Sådan foregår det ikke.

En halv time på sofaen med et daggammelt rundstykke med smør og jordbærsyltetøj. En liter sød fra karton. En pakke snøfler on the side. Et slogan er fundet.

“Vingejst – vin er godt, hvorfor stop”. Det er præcist med en bevidst kikset ironisk distance.

Aftenens vin er fra Sydafrika. Seven Springs Vineyards, Pinot Noir, young vines || 2012. Dejlig animalsk aroma. I munden ganske kraftig. Krydret. Hvid peber. Frugt henad blomme. Det er en pinot i den mere solide lidt flæskede genre. Ganske habil pinot til prisen.

Peter Gabriel – Biko

September ’77
Port Elizabeth weather fine
It was business as usual
In police room 619
Oh Biko, Biko, because Biko
Oh Biko, Biko, because Biko
Yihla Moja, Yihla Moja
The man is dead
The man is dead

Enten er du i live og stolt eller også er du død, og når du er død, er du alligevel ligeglad. Men måden du dør på, kan være en politisk handling i sig selv. Så hvis du kan overvinde din personlige angst for døden – der jo er en temmelig irrationel ting – så er du godt på vej.” (Biko, interview tre måneder inden sin død i 1977)

“DEN DER TIER SAMTYKKER”

Forhandler: Den lokale vinmand

Pris: 88kr

Rating: 3,5/7

Thorkild Thyrring kom forbi.

image

Tilbage til fremtiden. Hvorfor holder der en hvid Ford Sierra ude foran? Hvorfor spiller radioen T’Pau med China in your hand? Hvorfor glæder jeg mig til at se Robocop i biffen? Hvorfor står brødrene Bisp på tv og siger “skal du ha soya i rullen”? Hvorfor har jeg en gul Ball trøje på? Hvorfor står der en høj flot mand med toupe og Colgate smil foran min dør?

“Godaften. Jeg hedder Thorkild Thyrring. Jeg er kørt over for rødt 8 gange. Overtrådt enhver eksisterende hastighedsbegrænsning. Smadret gennem utallige grænsebomme. Kun mit formidable nattesyn gør, at jeg nu står her foran dig. Værsgo en flaske Beaujolais, fra mig til dig”

WOW 1987. I’m back baby. Stik mig en Cuba Libre og lad os danse hele natten til Starship:

And we can build this dream together
Standing strong forever
Nothing’s gonna stop us now
And if this world runs out of lovers
We’ll still have each other
Nothing’s gonna stop us, nothing’s gonna stop us now

Aftenens beaujolais er Julien Sunier, Morgon 2015. Biodynamisk. Mørk og ganske krydret. Masser af frugt og en stor dejlig syre. Ingen mærkbar tannin. En ganske fyldig mørk frugtig og på samme tid læskende vin. Flot balanceret vin. For mig mangler den måske bare lidt kant/personlighed.

Dead or alive, you’re coming with me! (Citat Robocop)

Forhandler: H J Hansen

Pris: 225kr (for dyrt)

Rating: 4/7