Den, der ikke nyder drikken, drikker forgæves.

image

Ovenstående overskrift er citat af den franske forfatter Francois Rabelais. Rabelais (ca 1494-1553) er mest kendt for sine satiriske bøger om to kæmper. Faderen Gargantua, hvis første ord var, ‘noget at drikke!’ og sønnen Pantagruel, som var kongen over de tørstige.

Rabelais blev født i Chinon i Loire, og aftenens vin er fra Chinon, Loire. Har man set mage! Min velvalgte intro, er altså blot et ubehjælpeligt forsøg fra min side på at vise, at der er en lang tradition for vin og lystighed i den region.

Nu der alligevel er gået historietime i den, så er Chinon ligeledes sted for en vigtig begivenhed i fransk historie. I 1429 var Frankrig ved at tabe krigen mod England og dets allierede. Karl V|| var i vildrede, da en ung 17 årig pige fra Lorraine ankom til slottet i Chinon. Kongen blev overbevist af pigens tale om, hvordan Gud havde udpeget hende til at føre Frankrig til sejr. Pigen var Jeanne D’Arc. For at gøre en lang historie kort. Det gik godt kortvarigt godt for Jeanne D’Arc. Så tilfangetagelse, skueproces, justitsmord, afbrænding og langt senere martyrium.

Efter mange års krig endte Karl den V|| med at blive konge over hele Frankrig og Jeanne D’Arc brændte på bålet mere end 20 år tidligere. Tja den historie kan man da udlede alle mulige moraler ud af.

Danmarks måske vigtigste vinblogger udleder følgende morale: Hvis du vil lege med de tunge drenge, risikerer du at brænde fingrene.

Det blev lidt en dyster omgang. Må håbe at aftenens vin kan muntre os lidt op.

Chateau de Coulaine, Chinon, Les Picasses, 2012. Cabernet Franc. Mørk rustik robust rødvin. Flot aroma. Kirsebær, solbær og peber. Lille men absolut tilstedeværende tannin og go markant syre. Vinen blev drukket uden mad, hvilket måske var lidt en skam. Det er ikke en bøfvin, men en rustik lammeret med knald på krydringen ville have været dejligt. En absolut flot vin, men den ramte ikke helt plet hos mig.

Lad os nu endelig blive i det triste hjørne og lave en lille tribute til afdøde Dead or Alive forsanger Pete Burns.

You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round
You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round

Så behøver det ikke være sværere at lave et fedt omkvæd.

 

Forhandler: Gladvin

Pris: 210kr

Rating: 4/7

 

En tilståelse.

image

Det er med stor fortrydelse, at jeg skriver dette indlæg. Der er faktisk tale om en ren og skær tilståelsessag. Jeg “Danmarks måske vigtigste vinblogger” har haft rod i bilagene. Der er på en for mig uforklarlig vis forsvundet penge fra krukken ‘tøj til børnene’ over i krukken ‘vin til far’. I bagklogskabens ulideligt klare lys beklager jeg naturligvis dette forhold.

Jeg har på intet tidspunkt handlet i ond tro og havde jeg vidst, det ville blive opdaget, havde jeg naturligvis handlet helt anderledes. Det siger sig selv. Jeg betaler selvfølgelig alle pengene retur, såfremt der nogensinde kommer overblik over omfanget af svindlen….øh misforståelsen.

Jeg må dog understrege, at i min verden er alt gået efter foreskrifterne. Jeg har fuld forståelse for, folk kan være uforstående overfor omstændighederne. Jeg skal derfor være den første til at gå forrest og få alt frem i lyset. Jeg har besluttet at lægge alle de bilag frem, som jeg finder nødvendige. Så må alle sten være vendt i den sag og vi kan igen vende tilbage til, hvordan tingene var inden jeg blev opdaget….. Øh inden det blev klart, at der var regnskabsmæssige unøjagtigheder.

Al denne virak om noget, der i min verden er en kende banalt, skal ikke afholde mig fra at holde fokus på det vigtigste. Hvordan smagte vinene?

En af de vine der på uærlig vis, undskyld på uforklarlig vis, er endt i min besiddelse er Cantine del Castello di Conti. Fra de tre søstre Elena, Anna og Paola. Colline Novaresi Nebbiolo 2012.

100% nebbiolo. Vinen er lys transparent. Aroma af hindbær, ribs, tranebær, peber og florale noter. Let blød frugt i munden, der hurtigt går over i en klar tannin, der sætter sig på gummer og læber. En dejlig syre er der også, som holder smagen længe og let i munden. En elegant vin der er hver en krone værd!

Det siger sig selv, jeg behøver ro omkring min person lige nu. Derfor vil i på min mobil blive mødt af følgende ventemusik.

Britney Spears, Oops!…. I did it again

Oops, I did it again
I played with your heart, got lost in the game
Oh baby, baby
Oops, you think I’m in love
That I’m sent from above
I’m not that innocent

You see my problem is this
I’m dreaming away
Wishing that heroes, they truly exist
I cry, watching the days
Can’t you see I’m a fool in so many ways
But to lose all my senses
That is just so typically me
Oh baby, oh

Forhandler: Cibi e Vini

Pris 138kr

Rating: 5/7

 

Når rigtige mænd laver hvidvin.

image

I sidste indlæg gik vi “grundigt” og med masser af evidensbaseret viden ind i emnet ‘smukke mennesker, som laver naturlig vin’. Nu skal vi et andet sted hen. Vi skal til Sancerre. Vi skal ned i jorden og lave rigtig vin med en rigtig mand. En mand med stor krop, stort hoved, stort hjerte og stort fuldskæg. En mand, der ligner en fransk rugbyspiller. Navnet er Sebastian Riffault. Prøv Google billeder.

Sebastian Riffault laver naturlig vino i Sancerre. Nogen går så langt som til at sige, at han laver den rigtige Sancerrevin. Sådan som den blev lavet i de gamle dage. Eller som de siger på fransk comme dans les vieux jours, avant que l’UE (EU) a tout detruit.

Vi snakker græs, blomster og insekter i vinmarken. Pløjningen foregår med hest og Sebastian prustende bagved. Hesten deler han endda med en kollega i Pouilly Fume fra den anden side af floden. Så bliver det ikke mere bio. Hvis jeg må sejle din hest herover, må du få lidt af min kompost. 

Sebastian Riffault, Quarterons 2012. 100% Sauvignon Blanc. Farven er fed gylden. Aroma af honning, modne gule æbler, tørrede abrikoser, stikkelsbær og limeskal. Den fyldige frugt holdes i snor af en stor meget markant stram syre. Laaaang vin i munden. En lækker kombi og en ret lækker vin.

Forhandler: Gladvin

Pris: 168kr

Rating: 5,5/7

Smukke mennesker, der laver vin. ØV

image

Jeg er ikke et bittert menneske! Men jeg har det en kende svært med mennesker, der er smukkere og mere succesrige end mig. Jeg har det også svært med belgiere, men det er et blogindlæg for sig.

Trods betegnelser som ‘Danmarks måske vigtigste vinblogger’ og ‘maybe the most handsome dude in wineblogging’, oplever jeg altså ret mange, der er både smukkere og mere succesrige end mig. Utroligt, ja. Men sandt.

Vinen på bordet i aften er fra Catherine og Pierre Breton i Loire, Bourgueil. Nuits D’Ivresse, ren Cabernet Franc uden svovl, 2014. Ganske naturlig, helt i pagt med moder jord vin.

Hey, jeg googler da lige de der Catherine og Pierre Breton. Vil lige se hvilke skæve, biodynamiske, halvgrimme, venstreorienterede typer, der laver den her Cab Franc bandit.

I har nok regnet det ud. Der er ikke tale om to skæverter af et par mennesker. Her er to smukke, distingverede mennesker. Han i turtleneck. Håret let vigende på den helt fede måde. Et fast skarpt blik og den slags rynker, der ikke er tegn på udbrændthed, men tegn på et godt liv. Hun en kønnert med kun en anelse velplacerede grå stænk. Og igen de pokkers rynker. ØV.

Jeg kan med sikkerhed sige, at en offentlig ansat gennem snart 20 år, har en helt helt anden slags rynker.

Men hvad med vinen, hører jeg nogen spørge. Kan smukke mennesker lave naturlig vin? Ja det kan de såmænd da. Der er røg, fedt, tobak, mørk frugt, chokolade og en afsluttende bitterhed. Kraftig tannin og en saftig syre.

Som Prince sang i The Beatiful Ones på Purple Rain albummet:

The beatiful ones

Always smash the picture

Always every time

 

Forhandler: Gladvin

Pris: 192kr

Rating: 4,5/7