Ahr der….

image

Julia Bertram laver vino i Ahr. Jep vi bliver i Tyskland. Hvorfor? Hører jeg nogen spørge. Hvorfor ikke svarer jeg lige på den. Så blev den diskussionsklub vist lige lukket en gang for alle. Den her bandit hedder Handwerk, Blanc de noir 2015. Det er hvidvin lavet på spätburgunder.

På utallige opfordringer er jeg blevet bedt om, af mit bedre jeg (på psykologsprog mit overjeg), at stoppe med alle de referencer og henvisninger til musik, og herunder i særdeleshed musik fra de fremragende 80ere. Men nu er jeg ikke blevet Danmarks måske vigtigste vinblogger på, at lytte til mit bedre jeg.

Hvem husker ikke, da MC Einar i 1989 skrev en sang, om den på det tidspunkt skrantende vinindustri i Ahr. Herunder følger omkvædet fra deres hit Ahr der:

Ahr der!

Jeg siger fra her

fordi far her

ka ikke klar mer

jeg syns jeg vader i vino

jeg er ved at blive skør

og jeg hader den lortevin

der skader mit humør

Ahr dér!

Ja sådan husker jeg ihvertfald teksten lige på stående fod. Men 10.000kr spørgsmålet er jo så, er der sket noget med vinen fra Ahr. Er den blevet bedre?

Svaret må være et tordnende Jawohl. Jeg tror ikke det er løgn, når jeg skriver, at jeg møjsommeligt og med en amatørbloggers ihærdighed, har drukket mig igennem ihvertfald to flasker vin fra Ahr. Så med tung evidensbaseret viden i bagagen, kan jeg konkludere, at der laves helt ok vin i Ahr.

Handwerk på spätburgunder er en stram strømlinet ting. Virker faktisk lidt krydret, ikke overhovedet på nogen måde vulgært. Meget rent crispy, men egentlig også ganske aromatisk. I munden ren, prikkende syre. Vinen bliver hængende ganske længe i munden. Det er go vin. Jeg finder den svær at definere, kompleks modsatfuld vin. Svær at rate.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 100kr

Rating: 4,5/7

Ohne dich….

image

 

Back in Germany. Collective Z- Rot- Spektakel 2015. 100% Dornfelder drue…. Vi er i Pfalz og det er bio sådan uden at være det alligevel…. Så stort og så arrogant. Vi er så biodynamiske at vi ikke engang gider skilte med det….. Så fede er vi. 

Duften bringer minder i retning af lambrusco eller beaujolais. Let lys rød syrlig frugtig, lidt bolchesødme (fruen siger althea). I munden saft saft saft. Jeg forstår godt at udtryk som juice og saft bliver brugt flittigt i naturvins kredse, for det er der vi er. Pure juice. Man begynder jo rent faktisk at tro at skidtet er sundt. Erstat 4 af dine 5 daglige stykker frugt med øko vino juice. Meget blød og letdrikkelig.

Ligesom lambrusco og beaujolais, så får jeg med den her vin lyst til at dække et bord (helst udendørs, i skyggen på en varm sommerdag). Brød, andefedt, postej, fede pølser, cornichoner ….. Bællevin og godt selskab. Match made in heaven.

Münchener Freiheit på ghettoblasteren brager gennem lydmuren med tonerne fra ohne dich.

Ohne dich schlaf’ ich heut Nacht nicht ein
Ohne dich fahr’ ich heut’ Nacht nicht heim
Ohne dich komm’ ich heut’ nicht zur Ruh
Das was ich will bist du.

Så bliver det ikke smukkere, tyskere eller 80ere…. Verdammt det er klasse… Og vinen er også ret go’

Forhandler: Extrabrut

Pris: 130kr

Rating: 4.5/7 (fruen elskede den vist lidt mere).

Hjerte rimer på smerte.

image

Vino Nobile di Montepulciano……. Hvor lyder det dog smukt. Men hvad er det egentligt? Bliver ofte beskrevet som noget der ikke er Chianti og ikke Brunello. Men sådan lidt derhen ad….lidt som et 80’er heavy band med puddelhår, som udelukkende laver power ballads. Stilforvirring…. Jeg kan ikke ta’ det…

Undertegnede ignorant måtte lige Google og se hvad reglerne er for sådan en nobile ting. Minimum 70% sangiovese… Max 20 % canaiolo og højest 10% grønne druer. Jeg er ingen regnemaskine…. Men det efterlader da pænt mange kombinationsmuligheder…Stilforvirring eller et bredt politisk forlig?. Hvorfor fanden siger man ikke bare 70% sangiovese, 20% canaiolo og 10% grønne druer.. Slut. Nå det skal sådan en lille snottet amatørblogger vist ikke bryde sit kønne lille hoved med.

Den her er på 90% sangiovese, 5% Merlot og 5% cabernet sauvignon… !!!!… Det er riserva fra 2012. Fra Pinzi Pinzuti… Og det er øko.

I duften noget syltet kirsebær, dejligt støvet træ. I munden igen godt med rund dejlig frugt, syre og en go omgang tannin. Umiddelbart er der noget i vinen der fremstår lidt hårdt, så tror sagtens den kan klare mere tid i flasken, uden at tage skade af det. Men det er altså sagt af en tosse, som højest kan gemme en vin i en lille uge, før korken ryger af. Min vinkælder er mit køleskab. En vin fra 2012 er gammel vin i min crib.

Lad os lige slutte af med en af de førnævnte power ballads:

Every rose has its thorn

just live every Night has its dawn

just like every cowboy sings his sad, sad song

Every rose has its thorn

Ja det var Poison. Det var 1988. Fra albummet open up and say … Ahh. Jeg vil ikke poste et billede af de drenge på min blog. Men prøv lige at Google dem. Jeg lover dig, det er besværet værd. Der er hår, makeup og trutmund for alle pengene….disturbing photos.

“det kan godt være vi bruger makeup, men vi kan stadig smadre dig”

citat: Motley Crue.

Forhandler: Carlo Merolli

Pris: 179kr

Rating: 4/7

Sehr gut Weingut.

image

Økologisk, ufiltreret…. Spontangæret. Til det vil jeg lige tilføje, at undertegnede blogger kan beskrives med nøjagtigt selvsamme ord….. Og let perlende måske…

Men nu skal det hele jo ikke handle om mig og mine spontane perler. Vinen er spätburgunder, Weingut Brand, Sonnenberg 2013. Det er Pfalz… Og det ligger i Deutschland! Hey nogen kan vist sin geografi, økologisk, ufiltreret og spontan.

Lad mig lige recitere på tysk og slå en stemning an……

Durch fur gegen und so weiter….so schon ist der Beckenbauer. Ich liebe dich, und dieser wein ist super BIG. Spätburgunder ist ein wunder, und hier aus Pfalz ein donner dunner.

Kan nærmest ikke læse mine kragetæer af noter om vinen, men den er rød!. I snuden rød frugt, kirsebær, måske også lidt mørkere frugt, lidt røg, træ. Måske lidt våd muldjord. I munden behagelig frugt. Et pænt bid af tanniner og til slut en rensende syre. Virker på samme tid kølig og fyldig.

Vinen er helt utrolig ren og saftig. Fantastisk balance. En vin der kombinerer et stramt udtryk med fylde og kompleksitet. Jeg oplever nogle gange at spätburgunder kan få en lille vammel kant (næsten fy at sige den slags), men den er heldigvis slet ikke tilstede her….. Det er så pisse rent det her. Hvis du er til spätburgunder, så køber du den her krabat.

En aften i selskab med spätburgunder von ersten klasse bør altid afsluttes med Anthon Bergs chocolate liqueurs with original spirits.image

Ja tjek lige de bad boys…. Jeg fucking elsker orange likør.

Forhandler: Extrabrut

Pris: 180kr

Rating: 6/7