Biodynamisk vin er tømmermænds vin

image

En hård aften på byens beværtninger, med efterfølgende voldsomme fysiske symptomer i retning af noget der kunne minde om en influenza. En kaskade af negative tanker, der i en uendelighed kredser i sætninger og ord som, hvorfor, aldrig igen, spild af liv, spiser kun kål og grøntsager fra nu af, burde finde løbeskoene frem.

Men fandeme nej. Jeg nægter at give op. Jeres allesammens number one Danish wineblogger, åbner vin. Biodynamisk vin. Det skal være sundt i dag. Ren juice. Sund vin i et sundt legeme. Jeg løber en tur imorgen. Kan allerede mærke alle de negative tanker vige for en spirende optimisme og tro på vinens kraft.

Domaine les clos du caillou, bouquet des garrigues rouge 2014, Cotes du Rhone. Druerne 85% grenache, 10% syrah og 5% diverse. Farven er ganske lys. I næsen skovbund, lyse røde bær, lakrids. I munden….. kraftige opkastfornemmelser …. Nej kom nu, prøv igen. Vil du være blogger eller taber. Ny slurk. Lad vinen skylle indover gummetøjet. Mærk vinen lege kispus med tungen. Lyse røde bær, lidt lakrids, ingen voldsom tannin men en pæn syre. Har ligheder med pinot noir og byder på noget af den samme elegance

En elegant vin, hvad i dælen det så er. Ihvertfald mere elegant end mig halvsovende i en smudsig beværtning, i den kendte duft af ølsjatter, cigaret, urin og gammelt gulvtæppe. Mit selvhad er pist borte, skyerne er drevet væk. Lad mit bedre jeg få plads.

Jeg gjorde det. Der er vist lige kommet ny Omar Sharif i byen.

Forhandler: HJ Hansen

Pris 160kr

Rating 4,5/7

 

 

 

Solbrændte druer

image

Ca di rajo, notte di luna 2007, riserva på Raboso druen. 100% raboso drue og heraf 30% tørrede…..fra Amarone land..Veneto.

I duften umiddelbart søde kirsebær, blommer i sirup, læder, lakrids, krydderier, nelliker og træ. I starten egentlig ganske lækker

I munden blød frugt med dog en pæn del tannin på slut… Heldigvis da. Synes dog hurtigt at de dejlige nuancer af læder og træ forsvinder i duften og i munden får sødmen i den grad overtaget. For mig mister den hurtigt sin umiddelbare charme til fordel for sød med sød på.

Raboso druen er ellers kendt for at være ganske syre og tanninrig, og kan derfor virke ganske krasbørstig. Om det skyldes de 30% tørrede bær eller alderen, ved jeg ikke. Men ihvertfald har vinen mistet det den burde have haft i syre og tannin. Desværre for mig.

Og mens jeg sidder der, og reflekterer over konceptet indtørrede druer, og ikke aner mine levende råd. Hvad er min holdning. Hvad skal jeg skrive? Har Danmarks måske vigtigste vinblogger fået skriveblokering?

Men men men, det er nogle gange i de mørkeste bloggerstunde, at sandheden viser sig. Ud af øjenkrogen ser jeg det. Martin Henriksen fra dansk Folkeparti toner frem på skærmen. Noget omkring, at 33% af den danske befolkning mener, at vi er i krig med religionen islam (ca samme andel af befolkningen der stemmer DF), og samme andel populistiske snævre indtørrede druer i den her vin.En tilfældighed?.

Ja, gu er det da en tilfældighed, altså det med druerne. Men Martin for pokker da. Total før og efter billeder. Manden er jo gået fra pink til top solbrændt og fræk at se på. Han ligner en der lige er kommet hjem fra en 14 dages all inklusive ferie et sted i Grækenland. Lesbos, Lefkada, hvad ved jeg.

Det vi putter i mundet bliver sødere og sødere, mens det der kommer ud bliver mere og mere surt og bittert. Det burde være omvendt efter min mening.

Forhandler: Carlo Merolli

Pris: 255kr

Rating: 3/7

 

Italienske druer

 

image

Over de sidste par dage har jeg drukket et par arketypiske vine/druer fra Italien. Vinene har intet tilfælles, og et rent tilfælde, at det lige blev de her. Men vinene er et meget godt billede på, hvorfor jeg holder så meget af Italien som vinland.  Der er simpelthen en kæmpe druevariation, som gør det uendeligt spændende at dykke ned i. Her har vi fat i en rødvin fra trentino alto adige på teroldego druen og en fra sicilien på nerello Mascalese druen.

Nærmere bestemt, fra Landbohøjskolen San Michèle, teroldego rotaliano 2014 og fra Calabretta på sicilien, nonna concetta, nerello Mascalese 2008.

Inden jeg går til vinene, vil jeg lige plagiere og fortælle en historie jeg læste på en svensk blog billigtvin.blogspot.com om navnet Concetta. I byen hvor vedkommende blogger holdt ferie eller lignende, boede der en ældre dame, signora Concetta, som igennem 75 år hver dag passede sin lille frugtbod. Selv da hun stoppede med at sælge frugt i en alder af ca 90 år, mødte hun stadig op på sin plads, på sin stol. Ikke for at sælge frugt, men for at dele ud af sin livsvisdom. Og kunderne kom fortsat og børnene fik honningkarameller. Hun havde et tip omkring et langt liv. Hendes bud på et langt liv var følgende. Regelmæssige gåture, ikke vaske sig for ofte og frem for alt, ikke stryge sit undertøj. Jeg rammer altså fint to ud af tre af de råd. High five til mig.

San Michèle, teroldego 2014 fremstår mørk i farven. I duften er den mørk krydret. I munden masser af tæt frugt, pæn syre, ingen mærkbar tannin og en afsluttende bitterhed. Vinen virker på mig, meget autentisk i sit udtryk, og jeg føler mig hensat til en typisk italiensk udendørs frokost i skyggen af store træer. Masser af mad og ukendt vin i karaffel. Det er mine associationer. En vin der går til det meste, men ikke en der gør så meget væsen af sig. Vinen er ikke umiddelbart mig, men jeg dømmer den mere på sin autencitet.

Calabretta, Nonna Concetta, nerello Mascalese 2008. Hold nu kæft, her er der så til gengæld spidse albuer og her kommer jeg attitude. Vinen fremstår i farve, nærmest Barolo agtig. Dog måske med et anelse mere lysbrun end orange skær over sig. I duften, blomme, jordbær, bark, peber, jord, læder. Allerede i duften fornemmes det, at den her vin hænger sammen. I munden går de ovennævnte indtryk igen. frugten er blød og tæt, syren pænt høj og tanninen tydelig. Og det hele i perfekt balance. Fantastisk vin i både næse og mund.

Forhandler: Begge fra Carlo Merolli

Rating:

San Michèle, Teroldego 4/7

Calabretta, Nonna Concetta 6/7 flot vin ift pris

Pris:

San Michèle Teroldego 125kr

Calabretta, Nonna concetta 140kr

 

 

Georgien. Mere vin gravet op af jorden.

image

Vin fra Georgien. Georgien har åbenbart lavet vin i 8000 år!. Her gik jeg og troede at man var en gedigen blærerøv, hvis man lige trak en chateau Petrus 1961 op af vinkælderen. Men nej. Hvis man vil bide skeer og drikke vin med de tunge drenge, som Bjarne Riis og Lars Seier, så skal der gammel georgisk vin på bordet.

Tænk engang de nik af anerkendelse og suk af nederlag, der vil komme omkring middagsbordet når triumfen er total med en med 6000 før Kristus på etiketten.

Men men men, du ved jo ligeså godt som mig, at der er en eller anden selvoptaget idiot i selskabet, der stille siger: den virker lidt lukket. Jeg mener den ville have haft gavn af, at ligge en 300 år mere. Selv foretrækker jeg 6300 før Kristus. Den  har lidt mere dybde og kompleksitet. Tanninen virker bedre integreret i den, de virker altså stadig en kende umodne i den her……men det er selvfølgelig ikke en dårlig vin!.

Sådan går det altid i det store hårde vinkapløb. Der er altid en der trumfer med sætninger som, ja jeg drak storebroren til den her i tirsdags. Det er stor vin… Dyr jo jo. Men god vin koster….

Derfor drikker jeg halvskør hippievin fra 2014. Den her er fra Pheasant’s tears. Jeg har anmeldt en af deres røde tidligere, og de laver altså god vin. Vin i lerkrukker smurt med bivoks ( qvevri ), nedsunket i jorden. Samme princip som med jordkølet pilsner… Det handler om at finde den rette dybde…. Og vente.

Vinen er lavet på mtsvane druen. Flot støvet gullig i glasset. Meget aromatisk med røg, eksotisk frugt( frugt fra de varme lande), nødder. Virker cremet uden dog at blive kvabset. Dejlig prikkende syre. Giver lidt tanker henad tør sherry. Tosse go’ vin.

Forhandler: Gladvin

Pris: mener omkring 180kr

Rating: 5/7