Lidt mere Loire til far…Cheverny revisited.

image

Le Clos du Tie-Boeuf ligger i byen Les Montils i Loire, Cheverny appellationen. Det er brødrene Puzelat( fedt navn)…. Og de laver… Ja.. Naturvin.. Vild gær og hold igen med svovl osv osv. Og drengene er vist ret hotte i naturvins kredse.. Er det lidt som at være hot i modeljernbane klubben på langeland?.. Med al respekt for modeljernbaner og Langeland.. Den her Vin Rouge er på Gamay og er fra 2013. Her har vi også fat i vin lavet på maceration carbonique. Tror jeg skal prøve det med mine druer og min sodastream maskine…Det må da virke. Læs evt en let forståelig artikel af Søren Frank i Berlingeren hvor han skriver lidt om emnet.

http://www.b.dk/mad/toerstens-vin. Kan ikke finde ud af det link halløj så find selv artiklen hvis du orker.

Vin Rougen er lys, meget aromatisk. Masser af bær. En dejlig frisk læskende Crisp prikkende fornemmelse…syre. En let bitterhed. Virker lidt udtørrende på slutningen… Og det giver jo altid lyst til en slurk mere. Jeg fik ikke en fræk fransk frokost til den her, men det ville absolut have klædt den. Selvom den kan bælles har den alligevel behov for lidt mad, synes jeg ihvertfald.

forhandler: Gladvin…. Ja igen igen..

Pris: Vist ca omkring 120kr

Rating 4/7

 

 

 

Så er der gæste Dj på bloggen.

image

Naturvin er yt for en stund—

”… vil du ikke skrive et gæsteindlæg på min blog”, skrev han. OM jeg vil… – hvem skal ellers få bragt lidt konventionel klassisk vinmageri til overfladen på bloggen?

Lidt syd for Alba i hjertet af Barolo-land holder brødrene Alessandro og Gian Natale Fantino til. Her dyrker de otte hektar vinmarker med ærkeklassisk Piemonte-vin som resultat. Tænk at kunne leve af at dyrke otte hektar – der findes næppe én eneste fuldtidsprofessionel dansk landmand, der dyrker under 75 hektar.

Aftenens hovedtema er brødrenes Barbera d’Alba ”Cascina Dardi” fra 2014. Rendyrket Barbera fra 70 år gamle stokke uden fadladring – kun ren stålgemmeri…. Falder sgu mere og mere for de vine, der holder fadlagring uden af ligningen – det giver bare et helt andet frugtigt og friskt udtryk.

Nå, men Alessandro og Gians Barbera d’Alba er ganske formidabel. Toptunet på kirsebær og blommer, fin lille antydning af noget røget kød i baggrunden, svage urtenoter. Kraftig og fyldig, men samtidig vidunderlig let og elegant på den der Barbera-måde. Frisk og frejdig med stor syre, og næsten tannin-fri, som man kender det fra Nebbiolo-druens lille fætter. For s….. det er godt.

Eneste rigtig negative, der falder mig ind er, at de måske skal skrue lidt ned for akvarel-temaet på etiketterne… det er sgu ikke lækkert- Ved godt, at det ikke betyder noget som helst for vinen, men…. Udseendet får den ikke ned fra hylden.

Der herlige ved vellavet Barbera er, at man uden problemer kan hive en rødvin på bordet selvom store dele af menuen har tilbragt tilværelse under havets overflade. Selv nød vi ”Cascian Dardi” til skindstegt hvilling (ja, også en underkendt lillebror) med hvide asparges og fed, syrlig hollandaise, der var så tyk, at den næsten ikke selv kunne løbe af sauce-skeen….

Havde fornøjelsen af brødrenes Rosso dei Dardi, der er en ren Nebbiolo på stålfade, i går aftes. Også her må jeg bukke mig i støvet – har virkelig fundet noget guld i klassisk italiensk vinmageri. Og nej, hverken Alessandro eller Gian ligner langskæggede rockstjerner, der ruller sig i lækre tøser. Næsten tværtimod… de ligner måske endda et par midaldrende gutter, der bruger lidt for meget tid i vinkælderen. Men, tænker at de fleste tøsepiger glemmer det, når de får smagt brødrenes ”dråber”.

Forhandler: Kildevang Vin

Pris: 149,-

Rating 6/7

P.S.: har for øvrigt Barolo Riserva fra 2006 og 2007 liggende fra Fantino-drengene, der bare venter på at min gode ven kigger forbi

Jeg hader naturvinbønder

Så står den på naturvino igen igen. Remi Poujol fra Languedoc.. Le temps fait tout hedder den og den er fra 2014. Så endnu en vinfætter der bare lader stå til og så må vinen selv finde ud af resten… Og mage til arrogant navn på en vin, le temps fait tout, tid klarer det hele. Kan lige høre ham Remi. Jeg er så overskudsagtig en vinmager. Det eneste jeg gør, er at plukke lidt druer i min have, som jeg heller ikke rigtigt sådan bruger unødig tid på. Alle planterne, dyrene og insekterne klarer det for mig i en sådan nærmest symbiose med vinstokkene….Og bagefter putter jeg druerne i en balje sammen jeg har nede i kælderen og så klarer tiden det hele ” le temps fait tout”. Det giver bare vinene sådan en supervenlig drikbarhed og et superklart udtryk af terroir…

image

Jeg googlede Remi Poujol. Langhåret og fuldskæg….. For helvede da også…

Ok ret skal være ret. Jeg kender ikke manden og han har da sikkert også udfordringer og svære perioder i sit liv, nøjagtigt ligesom en tilfældig offentligt ansat socialarbejder har det. Det har garanteret ikke været billigt at omlægge vingården til bio. Så Remi har garanteret været nødt til at ringe til sin far mange gange. Der er jo også så megen virak og snobberi i den sydfranske vinbranche. Hvem ved, måske spiller han guitar i et rockband der hedder les naturals… Bare sådan for at komme lidt væk fra det hele.

Ja ja kan se det for mig, når han efter en koncert i Lyon sidder og smalltalker med nogle glade kvindelige koncertgæster backstage, mens han smasker en omgang pommes de terres lyonnaise i sig. Ja jeg har en lille vingård i Languedoc hvor jeg går og leger lidt med noget vin… Selvfølgelig med max fokus på bæredygtighed.. Jeg mener det er super vigtigt at den jord vi giver videre til næste generation er en glad jord. Den her lille planet vi kalder jorden er jo faktisk bare til låns når alt kommer til alt..Så vi skal passe godt på hende…. Hey ved du hvad, jeg tror faktisk jeg har et par flasker ude i tourbussen….. Jeg hader fandeme langskæggede naturvinbønder…

Neeeej øvsa da,  der viste misundelsens grimme ansigt sig vist. Remi er garanteret en pisse sød fyr. Hvorfor skulle han ikke være det.

Vinen er ihvertfald rigtig sådan tres bon… Lavet på carignan, grenache og syrah. Skønne saftig vin, der bider behageligt fra sig. Lavet på maceration carbonique som vist er noget med at tilsætte CO2 til hele druer. Som jeg forstår det bidrager den teknik til at gøre vinene lettere og mere drikbare i ellers meget varmt klima. Frugt og syre og tanninen er lige tilpas. Ganske let og elegant på en kølig måde. Den bliver hængende på den dejlige tørre måde som gør, at vinen aldrig bliver plump og kedelig. Den maceration teknik virker da vist.

Forhandler: Gladvin

Pris: 120kr….. Kanon pris

Rating: 5/7

.

Er vin uden tannin fin….. nok?

image

Et ultrakort indlæg her på en super tuesday….. Jeg prøver desperat på at gøre hver dag til fredag… Rødvin hjælper åbenbart.

Le Grive 2014, forteto della luja, monferrato rosso doc

Vin fra Alba området i piemonte lavet på 80% barbera og 20% pinot noir.

Masser af skøn frugt og god gedigen syre som hæver vinen over det ordinære. Så langt så godt.  Jeg mangler dog i den grad tannin til at få den her vin til at ringe. Den har ligeledes en karamel/vanilleagtig sødme, jeg ikke bryder mig særligt om. Slet ikke dårlig vin bare ikke min smag. En god vin til en pizza nr 14 fra det lokale pizzeria.

Købt hos den lokale Vinmand

Pris: 139kr

Rating: 3/7